Косово и Метохија Саопштењe

ДЈБ припрема кривичну пријаву и инцијативу за оцену уставности Вашингтонског споразума

ДЈБ ће поднети Уставном суду Србије иницијативу за оцену уставности тзв. Вашингтонског споразума, који у нарави представља једнострану изјаву председика Србије дату ван граница уставних овлашћења, којом се неовлашћено обавезао да ће Република Србија предузети одређене спољнополитичне потезе као и да ће са Приштином успотавити одређене економске односе. Овакву изјаву није могла да потпише ни техничка влада која по Уставу нема овлашћења да потписује овакве уговоре.

Без обзира на чињеницу што чак неке од тачака ове изјаве можда и нису противне интересима Србије, јасно је да је председник Србије прекорачио уставна овлашћења и да је потписана изјава противуставан чин због чега мора бити испитана пред Уставним судом јер је очување правног поретка и поштовање Устава важније од сваке текуће користи. Пошто тзв. Косово није чланица УН-а нити чланица Савета Европе, ова изјава не представља међународни уговор већ унутрашње питање уређења односа између Републике Србије и њене аутономне покрајине.

У једностраној изјави Председника Републике посебно забрињава 15-та тачка која гласи:

“Косово (Приштина) ће прихватити да имплементира једногодишњи мораторијум када је реч о захтевима за чланство у међународним организацијама. Србија (Београд) ће прихватити једногодишњи мораторијум своје кампање поништавања признавања, и уздржаће се од формалног или неформалног захтева било којој нацији или међународној организацији да не призна Косово (Приштину) као независну државу. Оба договора ступају на снагу одмах.”

Потпуно је нејасно због чега би било који званичник Србије ово изјавио у било ком контексту?

ДЈБ ће поднети и кривичну пријаву због злоупотребе функције Председника Републлике и повреде угледа Републике Србије од стране председника Србије, коју је начинио скандалозним понашањем приликом потписивања споразума и допушатњем да се Република Србија третира као обична колонија, а председник државе као њен чиновник, па чак и горе од тога. Очекујемо да надлежни тужилац поступи у складу са оним што му члан 173 Кривичног законика налаже и покрене кривични поступак, с обзиром да су последице понашања председника Републике по међународни углед Србије, катарстрофалније него икада.

Да је Уставни суд Србије заиста чувар уставности ове државе, што би требало да буде и да није тек скуп партијски послушника који властима обезбеђују да несметано крше Устав и законе кад год им је то потребно, очекивали бисмо да Уставни суд сам по службеној дужности утврди да је председник Србије прекршио Устав потписивањем ове изјаве. Разлог за одбачај иницијативе је то што није у питању међународни уговор чију уставност је Уставни суд овлашћен да оцењује већ обична изјава која се по нашем праву сматра ништавом. 

Пошто је овај састав Уставног суда такав какав јесте, нереално је очекивати да утврди кршење Устава од стране председника Републике. Са друге стране, сматрамо да чак и ове судије Уставног суда имају довољно интегритета да приликом одбачаја иницијативе наведу како је у питању ништава изјава коју они нису надлежни да оцене, јер није у питању међународни уговор. И то би за сада било довољно да се заштити јавни поредак Републике Србије и колико толико ублаже последице потписивање изјаве.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар