Косово и Метохија Саопштењe

Шта тачно пише у Вашингтонском споразуму

У Вашингтону у Белој кући у петак 4.септембра није потписан никакв билатерлан или трилатералан споразум ни са САД-ом ни са Приштином. Александар Вучић и Авдулах Хоти су потписали два различита папира у којима су једнострано изразили своје намере односно вољу. Представници САД-а нису потписали никакав папир, нити је потписан било какав папир на коме су потписи и Александра Вучића и Авдулаха Хотија.

Председник Србије нема уставне надлежности да потписује било какав споразум или уговор. Ту надлежност нема чак ни техничка влада, јер Србија тренутно нема изабрану владу. Овде је Александар Вучић у ствари потписао своју једнострану објаву намера односно воље.


Та два папира који су потписали Вучић и Хоти се разликују у последњој тачки. У тој тачки, на папиру који је потписао Вучић, стоји премештање амбасаде Србију у Вашингтон, док на приштинском папиру пише да ће се Приштина и Израел међусобно признати.

Сада је већ потпуно јасно да ни Вучић ни Хоти нису имали појма о чему ће “преговарати” Белој кући, да су их тамо увели у посебне канцеларије и пред њих ставили различите папире које су тада први пут видели и да су обојица претпоставили да су папири идентични, те да ништа “заједно” нису преговарали.

САД није потписао ништа. Трампов политички тим је искористио и Вучића и Хотија за Трампову предоизборну кампању у којој су му важни јеврејски гласови и гласови ЛГБТ гласача, те у споразуму између Србије и Приштине налазе тачке које никакве везе немају са Косовм и Метохијом:

  • Односи са Изреалом
  • Означавање Хезболах као терористичке организације
  • Кампања за декриминализацију хомосексуалности у 69 земаља у којима је то још увек кривично дело
  • Забрана кинеске 5Г мреже
  • Добијање енергије од различитих добављача (окренуто ка Русији)

Садржај ових потписаних папира је велики шамар како Берлину и ЕУ, тако и Кини.Берлин 

Како су у Србији ФАЛСИФИКОВАНИ избори и на основу ФАЛСИФИКОВАНИХ записника формирана ФАЛСИФИКОВАНА скупштина, све њене одлуке су правно ништаве, укључујући и предстојећу одлуку да формирају ФАЛСИФИКОВАНУ владу и као такве ће морати бити поништене након промене власти.

У прилогу превод целог текста који носи наслов “Економска нормализација” који су одвојено потписали Вучић и Хоти и који представља њихову једнострану објаву намера и воље.

Економска нормализација

Србија (Београд) и Косово (Приштина) се слажу да унапреде економску нормализацију пристајући на следеће:

– Обе стране спровешће уговор о аутопуту БеограђПриштина, који је већ потписан 14. фебруара 2020.

– Обе стране спровешће уговор о железници БеограђПриштина, који је већ потписан 14. фебруара 2020.

– Поред тога, обе стране обавезаће се на заједничку студију о изводљивости повезивања железничке инфраструктуре БеограђПриштина са луком на Јадрану.

– Косово (Приштина) и Србија (Београд) радиће са Корпорацијом за међународни финансијски развој Сједињених Држава (ДФЦ)  и ЕXИМ-ом на меморандуму о разумевању како би се оперативно постигло следеће:

– Аутопут мира

– Железничка веза између Приштине и Мердара

– Железничка веза између Ниша и Приштине

– Финансијска подршка за зајмове неопходне малим и средњим предузећима

– Додатни билатерални пројекти

– Међународно стално присуство Корпорације за међународни финансијски развој Сједињених Држава у Београду, Србија.

– Обе стране ће отворити и водити објекат заједнички прелаз на Мердару.

– Обе стране ће се прикључити “мини-Шенген зони” коју су Србија, Албанија и Северна Македонија најавиле у октобру 2019, и у потпуности користити њене предности.

– Обе стране ће узајамно признати дипломе и професионалне сертификате.

– Обе стране ће се договорити да раде са Министарством за енергетику Сједињених Држава и другим прикладњим владиним телима Сједињених Држава на студији изводљивости ради дељења језера Газиводе/Ујмани, као позданог извора воде и енергије.

– Обе стране ће се постарати да енергију добијају из различитих извора.

– Обе стране ће у својим мрежним комуникацијама забранити употребу 5Г опреме која потиче од непоузданих продаваца. Тамо где је таква опрема већ присутна, обе стране се обавезују да ће је уклонити и престати користити у што краћем року.

– Обе стране појачаће проверу путника у авио-саобраћају и поделу информација, како узајамно, тако и у оквиру шире сарадње са Сједињеним Државама на Балкану, као и обавезати се на усавршавање технологије за борбу против криминалних активности тако што ће применити и усвојити информационе системе и скрининг Сједињених Држава, укључујући ПИСЦЕС, АПИС, АТС-Г и СРТП.

– Обе стране обавезују се да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући и обновљену комуникацију међу верама, заштитити религиозна места и применити судске одлуке које се тичу Српске православне цркве, и наставити реституцију јеврејске имовине из доба холокауста која нема наследника ни потражиоца.

– Обе стране обавезују се да ће убрзати напоре да лоцирају и идентификују посмртне остатке несталих особа. Обе стране обавезују се да пронађу и примене дугорочна, трајна решења за избеглице и интерно расељена лица. Обе стране обавезују се на успостављање одељења која ће водити ове напоре унутар њихових министарстава у Влади и да ће бити успостављена координација између Београда и Приштине, а која ће једном годишње обезбедити извештај о броју решених случајева и случајева који су у току.

– Обе стране радиће са 69 држава које криминализују хомосексуалност да се она декриминализује.

– Обе стране обавезују се да Хезболах у потпуности означе као терористичку организацију и у потпуности примене мере ограничавања операција и финансијских активности Хезболаха унутар своје јурисдикције.

– Косово (Приштина) ће прихватити да имплементира једногодишњи мораторијум када је реч о захтевима за чланство у међународним организацијама. Србија (Београд) ће прихватити једногодишњи мораторијум своје кампање поништавања признавања и уздржаће се од формалног или неформалног захтева било ојој нацији или међународној организацији да не призна Косово (Приштину) као независну државу. Оба договора ступају на снагу одмах.

– Србија (Београд) је сагласна да отвори комерцијалну канцеларију и канцеларију министра спољних послова у Јерусалему 20. септембра 2020. и премести своју Амбасаду у Јерусалем до 1. јула 2021. (ове тачке нема у папиру који је потписала Приштина).

Председник Александар Вучић

4. Септембар 2020

Папир који је потписала Приштина се разликује у последњој тачки.

– Косово (Приштина) и Израел прихватају узајамно признавање. (Ове тачке нема у папиру који је потписао Вучић).

Премијер Авдулах Хоти

4. Септембар 2020