Kosovo i Metohija Saopštenje

Šta tačno piše u Vašingtonskom sporazumu

U Vašingtonu u Beloj kući u petak 4.septembra nije potpisan nikakv bilaterlan ili trilateralan sporazum ni sa SAD-om ni sa Prištinom. Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su potpisali dva različita papira u kojima su jednostrano izrazili svoje namere odnosno volju. Predstavnici SAD-a nisu potpisali nikakav papir, niti je potpisan bilo kakav papir na kome su potpisi i Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija.

Predsednik Srbije nema ustavne nadležnosti da potpisuje bilo kakav sporazum ili ugovor. Tu nadležnost nema čak ni tehnička vlada, jer Srbija trenutno nema izabranu vladu. Ovde je Aleksandar Vučić u stvari potpisao svoju jednostranu objavu namera odnosno volje.


Ta dva papira koji su potpisali Vučić i Hoti se razlikuju u poslednjoj tački. U toj tački, na papiru koji je potpisao Vučić, stoji premeštanje ambasade Srbiju u Vašington, dok na prištinskom papiru piše da će se Priština i Izrael međusobno priznati.

Sada je već potpuno jasno da ni Vučić ni Hoti nisu imali pojma o čemu će “pregovarati” Beloj kući, da su ih tamo uveli u posebne kancelarije i pred njih stavili različite papire koje su tada prvi put videli i da su obojica pretpostavili da su papiri identični, te da ništa “zajedno” nisu pregovarali.

SAD nije potpisao ništa. Trampov politički tim je iskoristio i Vučića i Hotija za Trampovu predoizbornu kampanju u kojoj su mu važni jevrejski glasovi i glasovi LGBT glasača, te u sporazumu između Srbije i Prištine nalaze tačke koje nikakve veze nemaju sa Kosovm i Metohijom:

  • Odnosi sa Izrealom
  • Označavanje Hezbolah kao terorističke organizacije
  • Kampanja za dekriminalizaciju homoseksualnosti u 69 zemalja u kojima je to još uvek krivično delo
  • Zabrana kineske 5G mreže
  • Dobijanje energije od različitih dobavljača (okrenuto ka Rusiji)

Sadržaj ovih potpisanih papira je veliki šamar kako Berlinu i EU, tako i Kini.Berlin 

Kako su u Srbiji FALSIFIKOVANI izbori i na osnovu FALSIFIKOVANIH zapisnika formirana FALSIFIKOVANA skupština, sve njene odluke su pravno ništave, uključujući i predstojeću odluku da formiraju FALSIFIKOVANU vladu i kao takve će morati biti poništene nakon promene vlasti.

U prilogu prevod celog teksta koji nosi naslov “Ekonomska normalizacija” koji su odvojeno potpisali Vučić i Hoti i koji predstavlja njihovu jednostranu objavu namera i volje.

Ekonomska normalizacija

Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) se slažu da unaprede ekonomsku normalizaciju pristajući na sledeće:

– Obe strane sprovešće ugovor o autoputu BeograđPriština, koji je već potpisan 14. februara 2020.

– Obe strane sprovešće ugovor o železnici BeograđPriština, koji je već potpisan 14. februara 2020.

– Pored toga, obe strane obavezaće se na zajedničku studiju o izvodljivosti povezivanja železničke infrastrukture BeograđPriština sa lukom na Jadranu.

– Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) radiće sa Korporacijom za međunarodni finansijski razvoj Sjedinjenih Država (DFC)  i EXIM-om na memorandumu o razumevanju kako bi se operativno postiglo sledeće:

– Autoput mira

– Železnička veza između Prištine i Merdara

– Železnička veza između Niša i Prištine

– Finansijska podrška za zajmove neophodne malim i srednjim preduzećima

– Dodatni bilateralni projekti

– Međunarodno stalno prisustvo Korporacije za međunarodni finansijski razvoj Sjedinjenih Država u Beogradu, Srbija.

– Obe strane će otvoriti i voditi objekat zajednički prelaz na Merdaru.

– Obe strane će se priključiti “mini-Šengen zoni” koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019, i u potpunosti koristiti njene prednosti.

– Obe strane će uzajamno priznati diplome i profesionalne sertifikate.

– Obe strane će se dogovoriti da rade sa Ministarstvom za energetiku Sjedinjenih Država i drugim prikladnjim vladinim telima Sjedinjenih Država na studiji izvodljivosti radi deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pozdanog izvora vode i energije.

– Obe strane će se postarati da energiju dobijaju iz različitih izvora.

– Obe strane će u svojim mrežnim komunikacijama zabraniti upotrebu 5G opreme koja potiče od nepouzdanih prodavaca. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obe strane se obavezuju da će je ukloniti i prestati koristiti u što kraćem roku.

– Obe strane pojačaće proveru putnika u avio-saobraćaju i podelu informacija, kako uzajamno, tako i u okviru šire saradnje sa Sjedinjenim Državama na Balkanu, kao i obavezati se na usavršavanje tehnologije za borbu protiv kriminalnih aktivnosti tako što će primeniti i usvojiti informacione sisteme i skrining Sjedinjenih Država, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.

– Obe strane obavezuju se da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući i obnovljenu komunikaciju među verama, zaštititi religiozna mesta i primeniti sudske odluke koje se tiču Srpske pravoslavne crkve, i nastaviti restituciju jevrejske imovine iz doba holokausta koja nema naslednika ni potražioca.

– Obe strane obavezuju se da će ubrzati napore da lociraju i identifikuju posmrtne ostatke nestalih osoba. Obe strane obavezuju se da pronađu i primene dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane obavezuju se na uspostavljanje odeljenja koja će voditi ove napore unutar njihovih ministarstava u Vladi i da će biti uspostavljena koordinacija između Beograda i Prištine, a koja će jednom godišnje obezbediti izveštaj o broju rešenih slučajeva i slučajeva koji su u toku.

– Obe strane radiće sa 69 država koje kriminalizuju homoseksualnost da se ona dekriminalizuje.

– Obe strane obavezuju se da Hezbolah u potpunosti označe kao terorističku organizaciju i u potpunosti primene mere ograničavanja operacija i finansijskih aktivnosti Hezbolaha unutar svoje jurisdikcije.

– Kosovo (Priština) će prihvatiti da implementira jednogodišnji moratorijum kada je reč o zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će prihvatiti jednogodišnji moratorijum svoje kampanje poništavanja priznavanja i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva bilo ojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu. Oba dogovora stupaju na snagu odmah.

– Srbija (Beograd) je saglasna da otvori komercijalnu kancelariju i kancelariju ministra spoljnih poslova u Jerusalemu 20. septembra 2020. i premesti svoju Ambasadu u Jerusalem do 1. jula 2021. (ove tačke nema u papiru koji je potpisala Priština).

Predsednik Aleksandar Vučić

4. Septembar 2020

Papir koji je potpisala Priština se razlikuje u poslednjoj tački.

– Kosovo (Priština) i Izrael prihvataju uzajamno priznavanje. (Ove tačke nema u papiru koji je potpisao Vučić).

Premijer Avdulah Hoti

4. Septembar 2020

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar