Kosovo i Metohija Saopštenje

DJB priprema krivičnu prijavu i incijativu za ocenu ustavnosti Vašingtonskog sporazuma

DJB će podneti Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti tzv. Vašingtonskog sporazuma, koji u naravi predstavlja jednostranu izjavu predsedika Srbije datu van granica ustavnih ovlašćenja, kojom se neovlašćeno obavezao da će Republika Srbija preduzeti određene spoljnopolitične poteze kao i da će sa Prištinom uspotaviti određene ekonomske odnose. Ovakvu izjavu nije mogla da potpiše ni tehnička vlada koja po Ustavu nema ovlašćenja da potpisuje ovakve ugovore.

Bez obzira na činjenicu što čak neke od tačaka ove izjave možda i nisu protivne interesima Srbije, jasno je da je predsednik Srbije prekoračio ustavna ovlašćenja i da je potpisana izjava protivustavan čin zbog čega mora biti ispitana pred Ustavnim sudom jer je očuvanje pravnog poretka i poštovanje Ustava važnije od svake tekuće koristi. Pošto tzv. Kosovo nije članica UN-a niti članica Saveta Evrope, ova izjava ne predstavlja međunarodni ugovor već unutrašnje pitanje uređenja odnosa između Republike Srbije i njene autonomne pokrajine.

U jednostranoj izjavi Predsednika Republike posebno zabrinjava 15-ta tačka koja glasi:

“Kosovo (Priština) će prihvatiti da implementira jednogodišnji moratorijum kada je reč o zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će prihvatiti jednogodišnji moratorijum svoje kampanje poništavanja priznavanja, i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu. Oba dogovora stupaju na snagu odmah.”

Potpuno je nejasno zbog čega bi bilo koji zvaničnik Srbije ovo izjavio u bilo kom kontekstu?

DJB će podneti i krivičnu prijavu zbog zloupotrebe funkcije Predsednika Republlike i povrede ugleda Republike Srbije od strane predsednika Srbije, koju je načinio skandaloznim ponašanjem prilikom potpisivanja sporazuma i dopušatnjem da se Republika Srbija tretira kao obična kolonija, a predsednik države kao njen činovnik, pa čak i gore od toga. Očekujemo da nadležni tužilac postupi u skladu sa onim što mu član 173 Krivičnog zakonika nalaže i pokrene krivični postupak, s obzirom da su posledice ponašanja predsednika Republike po međunarodni ugled Srbije, katarstrofalnije nego ikada.

Da je Ustavni sud Srbije zaista čuvar ustavnosti ove države, što bi trebalo da bude i da nije tek skup partijski poslušnika koji vlastima obezbeđuju da nesmetano krše Ustav i zakone kad god im je to potrebno, očekivali bismo da Ustavni sud sam po službenoj dužnosti utvrdi da je predsednik Srbije prekršio Ustav potpisivanjem ove izjave. Razlog za odbačaj inicijative je to što nije u pitanju međunarodni ugovor čiju ustavnost je Ustavni sud ovlašćen da ocenjuje već obična izjava koja se po našem pravu smatra ništavom. 

Pošto je ovaj sastav Ustavnog suda takav kakav jeste, nerealno je očekivati da utvrdi kršenje Ustava od strane predsednika Republike. Sa druge strane, smatramo da čak i ove sudije Ustavnog suda imaju dovoljno integriteta da prilikom odbačaja inicijative navedu kako je u pitanju ništava izjava koju oni nisu nadležni da ocene, jer nije u pitanju međunarodni ugovor. I to bi za sada bilo dovoljno da se zaštiti javni poredak Republike Srbije i koliko toliko ublaže posledice potpisivanje izjave.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar