Obrazovanje Saopštenje

Deci treba omogućiti normalno školovanje bez kombinovane nastave i maski

Ministarstvo prosvete je ovog septembra roditeljima dece koja pohađaju osnovnu i srednju školu dalo mogućnost izbora između kombinovane nastave, tokom koje deca nedelju dana idu u školu, a nedelju dana uče od kuće, i isključivo onlajn nastave, bez odlaska u školu. Opcija koja je prvi izbor i za decu i za roditelje – da deca normalno pohađaju školu – nije im ni ponuđena. Ministarstvo javnosti prodaje lažnu brigu za decu, a u stvari prikriva nesposobnost da organizuje normalnu nastavu. Posledica je potpuno obesmišljavanje obrazovanja naše dece, žrtvovanje cele generacija dece koja će ceo život osećati posledice ovih eksperimenata i maltretiranje roditelja i prosvetnih radnika.

Deca normalno idu u školu bez maski i bez nepotrebne drame u Švajcarskoj, Holadiji, delovima Nemačke, Velikoj Britaniji, Italiji, Švedskoj. Ministarstvima prosvete u tim zemljama je jasno da škole i učionice ne postoje u vakumu: deca se igraju pre i posle ulaska u zgradu škole bez maski i distance, nastavnici se voze javnim prevozom, ulaze u prodavnice i svakodnevno u svoju porodicu donose sve viruse i bakterije. Tretirati školu kao vakuum je potpuna besmislica.

Da je Ministarstvo prosvete iskreno u svojoj nameri da decu i nastavnike zaštiti od koronavirusa, ne bi ih sve trpalo u isti koš, već bi propisalo posebne mere zaštite za imunokompromitovanu decu i imunokompromitovane i starije nastavnike, za koje znamo da predstavljaju najugroženiju grupu, dok bi ostala deca i mlađi i zdravi prosvetni radnici nastavili da u školu idu kao i svih prethodnih školskih godina.

Nastava u školi treba da se odvija bez nepotrebnog maltretiranja dece i nastavnika merama koje imaju tek psihološku, a ne stvarnu zaštitu od širenja zaraze, kao što je to nošenje maski. Ministarstvo prosvete treba da skupi hrabrosti da otvoreno kaže istinu da maske ne štite od infekcije, već im je uloga da stvore privid da imamo nekakvu kontrolu nad virusom, a u stvari su odraz državne kontrole nad nama.

DJB apeluje na Ministarstvo prosvete da pošutje zakon, da zadrži opiciju online nastave za imunokompromitovani decu po izboru roditelja i umesto kombinovane nastave, roditeljima zdrave dece hitno omogući normalno pohađanje nastave u školi, i istovremeno zaštiti starije i imunokompromitovane nastavnike kao najrizičniju grupu.

O autoru

Branka Stamenković

Pokretač sam građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta sam dobila četiri nagrade.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar