LOKAL Ekologija

Rakovica na udaru zagađivača

I tek kad smo počeli da se privikavamo na ove “hirurške”ili zelene maske, koje nam je doneo Covid19 i sva dobro poznata dešavanja u vezi sa njim. Saznajemo, kako izgleda nećemo morati da ih skidamo ni kad prođe ova pandemija. Pošto nas je zadesila  još jedna pošast, neviđeno zagađenje u Beogradu.

Tako je naš glavni grad oborio još jedan rekord. Ne po broju okrečenih zgrada, autobusa na struju ili broju restauriranih zgrad. Već po nivou zagađenosti u Evropi. I tome naravno dobar doprinos daje i naša opština Rakovica.

Da podsetimo kakva je situacija u našoj opštini. Ko su uzročnici ovog problema? U Rakovici, već više od decenije, posluju dve firme za preradu opasnog otpada. Yunirisk i Miteco.

Firma Yunirisk

Firma Yunirisk  je dobila dozvolu od ministarstva poljoprivrede i ekologije da utrostruči obim prerade 2016-e godine. Da bi samo 3 godine kasnije, obim prerade opasnih materijala bio povećan sa početnih 2 500 tona na čak 15 000 tona na godišnjem nivou. Takođe dobro je poznato da firmaYunirisk u obližnju Topčidersku reku ispušta otpad od prerade. Isto tako pogon ove fabrike se nalazi na svega 50m od stambenih objekata. To je protivno svakom ekološkom standardu. Da je rad ovih fabrika opasan po zdravlje ljudi, dovoljno govori i velika količina pritužbi građana iz obližnjeg naselja Kneževac.  Građani se žale na pojačano prisustvo dima noću, zagađenje, kao i otežano disanje i kašalj.

Stručna javnost i lekari smatraju da je jako problematično to što se u Srbiji prilikom  izdavanja dozvola za rad od strane nadležnih organauopšte ne uzima u obzir mišljenje lekara i struke. To zabrinjava posebno ako se uzme u obzir da je kod nas većina  pogona za preradu opasnih materija smeštena upravo u naseljenim sredinama.

Šta kaže struka

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, smatra da se ove procedure moraju pod hitno promeniti ukoliko mislimo da zaštitimo zdravlje građana:

„Za izdavanje dozvola za tretman otpada se ne pitaju lekari, a morali bi, već ekolozi. Ne sporim njihovu stručnost, ali to nije  dobra praksa jer je jasno da se tretmanom opasnih otpada ispuštaju štetni gasovi. Poput azota, oksida, sumpordioksida i drugih štetnih materija. Tim isparenjem se stvaraju pm 10 i pm 25 čestice. Nevidljive ubice iz vazduha, koje preko disajnih organa dospevaju u organizam i izazivaju trajna oštećenja. To se pre svega odnosi na pluća, odnosno javljaju se hronično opstruktivne bolesti. Putem krvi idu čak i do srca, koje oštećuju, ali i mozga, a ako ste dugo izloženi tom uticaju, može da dođe i  do Alchajmerove bolesti.

Da ne govorim o štetnim uticajima na zdravlje dece, trudnica i drugih osetljivih kategorija. U nekim evropskim zemljama nisu potrebne studije lekara o uticaju otrovnog otpada. Tamo su oštro definisani ekološki stanradi i kontrole njihove primene“ – kaže Doktorka Radosavljević.

Prim. Dr. Branislava Matić Savićević iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta “Batut“. Navodi da su posledice ispuštanja ovih materija dalekosežne i višestruke:

„Najosetljivije grupe su trudnice, mlade devojke u reproduktivnom periodu i deca do pet godina. Dokazano je da deca uzrasta do pet godina aposrbuju daleko veći procenat teških metala , od profesionalno izloženih odraslih ljudi. To znači da se oni na što efikasniji način moraju izolovati od izvora zagađujućih materija“  kaže Savićević.

Zagađenost iznad normale

Firma Yunirisk  koristi postrojenje nekada velike fabrike za proizvodnju klipnih motora, za avione 21 maj DMB, za proizvodnju otpadnih  voda koje se izlivaju u Topčidersku reku. Republička inspekcija je utvrdila kao nezakonito postupanje firme koja koristi postrojenje “21. maj” u Rakovici. U 2017. Godini nisu uzrokovali i analizirali otpadne vode iz separatora za tretman koje se izlivaju u Topčidersku reku. Takođe inspekcija je navela da nisu sproveli ni praćenje emisija zagađujućih materija u vazduhu.

Evropska agencija  za zaštitu životne sredine je u svom izveštaju o kvalitetu vazduha u 2017. godini procenila da u Srbiji najmanje 10.000 ljudi ne doživi očekivanu starosnu dob jer udiše vazduh  koji je prekomerno zagađen.

Čist vazduh je prioritet

Rakovica je u vreme socijalizma bila ponos teške industrije. Propast ovih industrija tokom sankcija i privatizacije je značio ostanak bez posla hiljada ljudi  i privrednu stagnaciju opštine, ali je u isto vreme doneo i prestanak enormnog zagađenja i čistiji vazduh.

Danas su nam domaće zagađivaće zamenili strani, problem isti, a tehnologije novije i štetnije. Dosta je bilo Rakovica je u svom programu za 2020 godinu između ostalog uvrstio i izmeštanje ovih štetnih pogona iz naseljenih područja opštine.

Igor Ibrahimov, Član OO DJB Rakovica

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar