Politika Saopštenje

DJB platforma za razgovore oko izbornih uslova

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, koji je na tu poziciju došao nakon falsifikovanih izbora u junu prošle godine, je najavio početak međustranačkog dijaloga sa ciljem stvaranja uslova za fer i poštene izbore i pozvao sve političke subjekte da imenuju svoja dva predstavnika i dostave predloge za unapređenje izbornih uslova.

Za žaljenje je što je predsednik Narodne Skupštine taj dijalog “zvanično” otvorio razgovorom sa EU-parlamentarcima i najavio da će EU biti posrednik u tim razgovorima. Srbija je suverena država i preci koji su svoje živote dali za našu slobodu i suverenost bi sa nevericom gledali kako predsednik Narodne Skupštine dobrovoljno poziva nemačkog EU-parlamentarca da posreduje u unutrašnjo-političkom dijalogu u Srbiji. DJB će tražiti od predsednika Narodne Skupštine da zaštiti dostojanstvo svih građana i odbrani suverenosti države, te da ceo razgovor bude i ostane unutar-državni. Interesi EU nisu interesi Srbije.

Da se razgovori ne bi pretvorili u cirkus kojim bi dominirale političe opcije bez značajne podrške u biračkom telu i time potpuno urušile razgovor, potrebno je pre početka razgovora definisati i odrediti relevantne političke opcije sa značajnom podrškom u biračkom telu. DJB smatra da sve relevantne političke opcije koje imaju značajnu podršku u biračkom telu moraju u razgovoru biti zastupljene samostalno ili na nivou koalicije po njihovom izboru, te da jedno dodatno mesto bude ostavljeno za grupisanje političkih opcija koje nemaju značajnu podršku u biračkom telu i ne žele da ih zastupa bilo koja od relevantnih političkih opcija. Nikakvo nametanje predstavnika “EU-nema-alternativu” opozicije, sponzorisane od strane “EU-nema-alternativu” medija,  nije prihvatljivo.

DJB platforma za poboljšanje izbornih uslova se fokusira na tri najvažnija pitanja čije rešavanje bi značajno podiglo poverenje građana u izborni proces i sprečilo izborne manipulacije:

  1. Sređivanje biračkih spiskova
    Međustranaka komisija čiji bi svaki član imao pravo nadzora nad biračkim spiskom i nadzor svake pojedinačne promene biračkog spiska. Svaki član komisije bi imao neograničen pristup biračkom spisku, bez prava slikanja i kopiranja informacija, obavezu zaštite tajnosti podataka i pravo da od službenika nadležnog Ministarstva zahteva sve provere sadržaja biračkog spiska.
  2. Sprečavanje svih oblika izborne krađe
    a.) Pravo svake izborne liste da zahteva zapisničko otvaranje džakova i ponovno brojanje glasova uz prisustvo RIK-a na maksimalno 5% izbornih mesta i njihovo poređenje sa zapisnikom sa birčkog mesta i obavezu RIK-a da obori svako biračko mesto na kome postoji bilo kakva razlika između sadržaja džaka i zapisnika
    b.) Obaveza RIK-a da uz prisustvo predstavnika izbornih lista otvori sve džakove za sva biračka mesta i da se ponovo prebroje svi glasovi ukoliko se u prvom koraku pronađe barem 0,1% džakova kod kojih postoji razlika između sadržaja džaka i zapisnika
    v.) Obaveza RIK-a da obori izbore ukoliko više od 1% biračkih mesta i/ili biračkih mesta koja u zbiru predstavljaju više od 1% biračkog tela ima razliku između sadržaja džaka i zapisnika
    g.) Video i audio snimanje: otvaranja biračkih mesta, brojanja zaduženih glasačkih listića i inicijalno popunjavanja zapisnika, izbornih kutija, izbornih knjiga i brojanja glasova i popunjavanja zapisnika bez snimanja birača

d.) Zabrana bilo kakvih paralelnih spiskova na biračkom mestu i zabrana korišćenja mobilnih telefona unutar samog biračkog mesta
đ.) Zabrana prisustva bilo kojih lica osim članova biračkog odbora i birača na samom biračkom mestu
e.) Zabrana zvanja telefonom i obilaženje birača u vreme izborne ćutnje i na izborni dan
ž.)Mogućnost za svakog birača da nakon izbora jednostavnim uvidom preko internet stranice nadležnog Ministarstva, proveri da li je zabeleženo da je glasao

z.) Prisustvo policije ispred svakog biračkog mesta i momentalno reagovanje na svaku nepravilnost i prisustvo i zadržavanje neovlašćenih lica unutar ili ispred biračkog mesta

  1. Fer i pošteno predstavljanje političkih opcija u medijima
    Političke emisije čiji format bi bio dogovoren na sastanku, emisije u kojim bi opozicija imala priliku da bez vike, galame, vređanje i prekidanja od strane voditelja, ravnopravno iznese svoje političke ideje i program građanima Srbije.

DJB takođe smatra da je potrebno uvesti veći izborni cenzus za koalicije, tako da je za samostalan izlazak neke političke opcije na izbore cenzus 3%, za koalicije od 2 stranke 6%, koalicije od 3 stranke 9% itd. Ovo je deo političkog programa DJB. Ovakvim rešenjem bi se uozbiljila politička scena u Srbiji.
Kao početak razgovora i kao izraz iskrene želje za dijalogom, RTS bi omogućio svakom učesniku razgovora da svoje ideje predstavi direktno građanima Republike Srbije u seriji emisija koje bi bile emitovane u udarnim terminima na prvom programu RTS-a..

DJB smatra da su zahtevi da se izabere tehnička vlada, da ovaj ili onaj ministar podnese ostavku, da predsednik Republike podnese ostavku, da se mimo Ustava i zakona odredi kada će biti novi parlamentarni, lokalni i predsednički izbori, da se napravi paralelno uredništvo RTS-a, novi REM i slični zahtevi – duboko štetni, jer ih birači vide kao nerealne i time vlast ima alibi da odbije sve zahteve pod izgovorom opozicije koja traži ”leba bez motike”.

Platforma DJB je jednostavna, sadrži tri tačke i svaka tačka je lako razumljiva svim biračima bez obzira na to koju političku opciju podržavaju. Cilj predloga sadržanih u platformi DJB nije obararanje vlasti. Cilj su fer i pošteni izbori, vraćanje poverenja birača u izborni proces i uspostavljanje mehanizma otklanjanja svake sumnje u regularnost izbornog procesa.

O autoru

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Jedina ozbiljna opoziciona stranka sa jasnim i realnim planom. Nažalost mediji ovo neće preneti, a malo-malo prenose kako se “podobna opozicija” (a bivša vlast) još malo pa uskladila oko tzv. “jedinstvene platforme” a bez navođenja konkretnih predloga.

    Nadam se da ćete istrajati u svojim naporima, i da ćete jednog dana dobiti prostora da iznosite ideje i van svog sajta i društvenih mreža.

    Sve najbolje,