Саопштењe Странка ДЈБ

ДЈБ позива Владу да уместо онлајн наставе за основце нормализује наставу за сву децу

Имајући у виду статистичку чињеницу да је смртност од корона вируса у школској популацији деце једнака нули, апсолутно су несхватљиве и неприхватљиве најаве да ће Влада данас уопште узети у разматрање евентуалну одлуку о преласку свих основношколаца на онлајн наставу. ДЈБ позива Владу да не само одбије разматрање овог суманутог предлога, већ да хитно сву децу врати у школе на нормалну наставу, како основношколце, тако и средњошколце.

Деца су већ неповратно изгубила годину дана образовног процеса који ни уз најбољу вољу никада неће моћи у потпуности да надокнаде. Цена коју ће платити због ове рупе у школовању тек ће постати видљива у годинама које долазе. За жаљење је што Србију у доба епидемије коронавируса воде људи који за будућност наше деце уопште не маре.

Након годину дана имамо довољно информација о корона вирусу да доносимо много интелигентније и по друштво, образовање и привреду мање штетне одлуке. Одавно знамо да су најстарија популација и имунокомпромитоване особе под највећим ризиком од компликација након заражавања коронавирусом. Стога би мере Владе требало да буду усмерене на заштиту те групе становништва, а не на паушално затварање комплетне привреде и школства. 

Посебно забрињава могућност да овако неразумне мере у ствари представљају припрему терена и пропагандну обраду јавности за увођења обавезне вакцинације против коронавируса за децу, упркос чињеници да у најмлађој популацији ризик од нежељених дејстава збрзане вакцине против коронавируса увелико превазилази било какав ризик који може наступити након заражавања, јер он практично и не постоји, баш као што је и стопа смртности у овој популацији једнака нули. 

ДЈБ се оштро противи не само најави укидања нормалне наставе за најмлађе основце, већ и важећим “мерама” онлајн наставе за старије основце и све средњошколце. Позивамо Владу Србије да хитно нормализује комплетан образовни процес у свим школама као и умире забринуте родитеље тако што ће се јавно јасно оградити од сценарија по коме би деца могла бити предмет вакцинације против коронавируса.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар