Saopštenje Stranka DJB

DJB poziva Vladu da umesto onlajn nastave za osnovce normalizuje nastavu za svu decu

Imajući u vidu statističku činjenicu da je smrtnost od korona virusa u školskoj populaciji dece jednaka nuli, apsolutno su neshvatljive i neprihvatljive najave da će Vlada danas uopšte uzeti u razmatranje eventualnu odluku o prelasku svih osnovnoškolaca na onlajn nastavu. DJB poziva Vladu da ne samo odbije razmatranje ovog sumanutog predloga, već da hitno svu decu vrati u škole na normalnu nastavu, kako osnovnoškolce, tako i srednjoškolce.

Deca su već nepovratno izgubila godinu dana obrazovnog procesa koji ni uz najbolju volju nikada neće moći u potpunosti da nadoknade. Cena koju će platiti zbog ove rupe u školovanju tek će postati vidljiva u godinama koje dolaze. Za žaljenje je što Srbiju u doba epidemije koronavirusa vode ljudi koji za budućnost naše dece uopšte ne mare.

Nakon godinu dana imamo dovoljno informacija o korona virusu da donosimo mnogo inteligentnije i po društvo, obrazovanje i privredu manje štetne odluke. Odavno znamo da su najstarija populacija i imunokompromitovane osobe pod najvećim rizikom od komplikacija nakon zaražavanja koronavirusom. Stoga bi mere Vlade trebalo da budu usmerene na zaštitu te grupe stanovništva, a ne na paušalno zatvaranje kompletne privrede i školstva. 

Posebno zabrinjava mogućnost da ovako nerazumne mere u stvari predstavljaju pripremu terena i propagandnu obradu javnosti za uvođenja obavezne vakcinacije protiv koronavirusa za decu, uprkos činjenici da u najmlađoj populaciji rizik od neželjenih dejstava zbrzane vakcine protiv koronavirusa uveliko prevazilazi bilo kakav rizik koji može nastupiti nakon zaražavanja, jer on praktično i ne postoji, baš kao što je i stopa smrtnosti u ovoj populaciji jednaka nuli. 

DJB se oštro protivi ne samo najavi ukidanja normalne nastave za najmlađe osnovce, već i važećim “merama” onlajn nastave za starije osnovce i sve srednjoškolce. Pozivamo Vladu Srbije da hitno normalizuje kompletan obrazovni proces u svim školama kao i umire zabrinute roditelje tako što će se javno jasno ograditi od scenarija po kome bi deca mogla biti predmet vakcinacije protiv koronavirusa.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar