Саопштењe Спољна политика

Зашто држава не реагује на отворену увреду немачког амбасадора?

Поводом изјаве амбасадора Савезне Републике Немачке Томаса Шиба да је бомбардовање Југославије било потребно да би се спречио геницид на Косову, очекивали смо примерену рекацију највиших државних органа, председника Србије, председнице Владе Републике Србије, председника Народне Скупштине и министра иностраних послова. Ниједна суверена држава у свету не би игнорисала овакав  недипломатски чин отвореног непоштовања државе, народа и посебно невиних жртава које су биле последица агресије на њеној територији.

Сама чињеница да је амбасадор Шиб имплицирао да се тадашња влада спремала да почини геноцид, представља тешку лаж и директну увреду за све грађане Србије. Агресија држава НАТО пакта на Србију 1999. године је био противправан злочин чији је једини циљ био насилно одвајање Косова и Метохије од Србије. Тај чин је уследио у време великог скандала који је тада потресао Америку и после изрежираног наводног злочина према цивилима у Рачку и ултиматума НАТО у Рамбујеу који ниједна суверена земља у свету не би прихватила. 

Како је реакција државних званичника у потпуности изостала, потпуно је јасно да је председник Републике отрпео отворену увреду, а да је Народна Скупштина и Влада Републике Србије нечињењем саучествовала у вербалној агресији на жртве бомбардовања, што је кукавички и понизни чин, недостојан ове државе и овог народа. 

Нити су Влада, Народна Скупштина и председник Републике освојили слободу коју данас имамо, нити по било ком другом основу имају право да се у име народа одричу суверености коју су милиони наших предака платили својим животима. Понајмање имају право да институције своје државе подреде дипломатама било које друге државе, а посебно не Немачке.

Немачка је у прошлом веку чак четири пута без повода вршила агресију на ову земљу и директно је одговорна за смрт више милиона људи. Цео Балкан је предмет бруталне колонијалне политике Беча и Берлина у последњих 200 година. Подсећамо да је поред агресије на Србију и саучесништво у геноциду над нашим народим у првом и другом светском рату, Немачка директно одговорна за подршку и иницирање распада СФРЈ и ратова 90-тих, као и учешће у злочину из 1999.године.

Стога захтевамо од највиших државних институција да у складу са Уставом Републике Србије, предузму адекватне мере према немачком амбасадору, али и да упуте извињење свим грађанима Србије због свог кукавичног и срамог ћутања, недостојног  и прошлости  и будућности овог народа.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар