Образовање Саопштењe

ДЈБ: Шест питања за министра просвете Бранка Ружића

С обзиром на то да су ученици основних и средњих школа већ више од годину дана ускраћени за могућност нормалне наставе и преко потребне школске социјализације, ДЈБ је министру просвете упутио захтев да јавност хитно упозна са актима и анализама које је Влада Србије ценила када је донела ову погубну одлуку по образовање и одрастање наше деце.

Информације које долазе из света указују на низак степен ризика од заразе коронавирусом међу школском децом, тако да се у Србији неизбежно стиче утисак да обустава наставе властима служи тек да би оставили политички привид да нешто озбиљно раде на сузбијању епидемије. За жаљење је то што Влада Србије не увиђа да је штета по образовни и друштвени развој детета далеко већа од занемарљиво малог ризика од коронавируса у школама.

Нејасно је на основу чега Влада Србије основцима и средношколцима брани нормализацију школског живота и на силу их приморава на тзв. онлајн наставу која није регулисана ниједним законом. Посебно забрињава чињеница да приликом доношења те погубне одлуке Влада Србије није обезбедила никакву логистичку нити финансијску подршку родитељима, који су практично били приморани да бригу о образовању деце преузму у потпуности на себе – без обзира на то да ли су способни да буду у улози наставника који зна и уме деци да објасни градиво или не.

ДЈБ од министра просвете захтева и јасан одговор на питање како Влада планира да исправи штету која је деци и родитељима нанета у последњих годину дана и која се још увек прави, ако такав план уопште има или макар разматра да направи.

Прилог:

– Захтев министру просвете

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар