Obrazovanje Saopštenje

DJB: Šest pitanja za ministra prosvete Branka Ružića

S obzirom na to da su učenici osnovnih i srednjih škola već više od godinu dana uskraćeni za mogućnost normalne nastave i preko potrebne školske socijalizacije, DJB je ministru prosvete uputio zahtev da javnost hitno upozna sa aktima i analizama koje je Vlada Srbije cenila kada je donela ovu pogubnu odluku po obrazovanje i odrastanje naše dece.

Informacije koje dolaze iz sveta ukazuju na nizak stepen rizika od zaraze koronavirusom među školskom decom, tako da se u Srbiji neizbežno stiče utisak da obustava nastave vlastima služi tek da bi ostavili politički privid da nešto ozbiljno rade na suzbijanju epidemije. Za žaljenje je to što Vlada Srbije ne uviđa da je šteta po obrazovni i društveni razvoj deteta daleko veća od zanemarljivo malog rizika od koronavirusa u školama.

Nejasno je na osnovu čega Vlada Srbije osnovcima i srednoškolcima brani normalizaciju školskog života i na silu ih primorava na tzv. onlajn nastavu koja nije regulisana nijednim zakonom. Posebno zabrinjava činjenica da prilikom donošenja te pogubne odluke Vlada Srbije nije obezbedila nikakvu logističku niti finansijsku podršku roditeljima, koji su praktično bili primorani da brigu o obrazovanju dece preuzmu u potpunosti na sebe – bez obzira na to da li su sposobni da budu u ulozi nastavnika koji zna i ume deci da objasni gradivo ili ne.

DJB od ministra prosvete zahteva i jasan odgovor na pitanje kako Vlada planira da ispravi štetu koja je deci i roditeljima naneta u poslednjih godinu dana i koja se još uvek pravi, ako takav plan uopšte ima ili makar razmatra da napravi.

Prilog:

– Zahtev ministru prosvete

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar