Ауторски текст Екологија Источна Србија

У сусрет обележавању Дана планете Земље

У сусрет обележавању Дана планете Земље, 22. априла, размишљам о томе шта једна локална самоуправа у Србији, а зашто да не и Град Пожаревац, може да уради како би пригодно обележила тај међународни празник. Једноставно само да ћути и „покрије се ушима“. Проблем очувања природе и њених ресурса нема више времена за козметичке потезе и пројекте надобудних политичара. Неки дан касније, кад локална извршна власт интернализује овај текст можда може и да крене у акцију.

Планета је „тешко оболела“ и неопходне су системске промене. Системске промене подразумевају увиђање проблема, називање ствари правим именом, едукацију, брзе, ефикасне и прецизне потезе у борби против људске немарности према животној средини. Локалне самоуправе морају да упосле стручњаке који ће ове кораке предузимати професионално и транспарентно, за почетак. Међутим, и овај проблем као и сваки други треба анализирати мултидисциплинарно, али и агилно. Стручњаке можете наћи и међу децом и младима. Млади су веома заинтересовани за ову тему и то се не сме занемарити. Креативност и нове технологиије су њихови савезници. Но, када понуде креативно решење немојте их уцењивати чланском картом већ им пружите подршку. Сваку могућу подршку, и логистичку, и финансијску. Такође, неопходно је пронаћи начин како мотивисати сваког појединца у заједници, али хитно, подстакнути предузимљивост сваког човека. То се постиже најпре едукацијом. Потребно је непрестано и од најранијег детињства учити децу да су део природе и каки бити одговоран према њој, а познато је да се деца најбоље васпитавају личним примером. Дакле, мање приче више дела. Мање сеци више сади, јер „дрво је благородно па ће да награди“. Важно је, затим, и финансијски подржати грађане у настојању да се одговорно односе према окружењу. Дајте потом да систематски смањујемо депонију. Да потребна је и Трансфер станица, али је примарно одвајање отпада неопходно, јер времена нема. Скупо?! Кад не би било митинговања и помоћи страначкој братији по другим градовима, ноћивања при том по бањама, путешествија у пратњи страначког вам председника, било би новца за све. Ви сте слуге, а не газде својим суграђанима, имајте то увек на уму. Има пара. Плаћа ЕПС за то што емитује, али није он главни проблем у загађењу ваздуха. Главни проблем јесу приватна ложишта и повелик број аутомобила који немају филтере по стандардима за очување средине. Но, обзиром да ова борба мора да се води свеобухватно, могу рећи слободно да није у праву тзв. Премијерка Србије када каже да је стандард већи, јер се размишља о екологији. Аутомобили су стари, често без катализатора. Не, субвенције за електричне аутомобиле нису решење. Електрични аутомобили су скупи и са субвенцијама, такође, недоступни нашим суграђанима. Друго, они троше енергију која код нас још увек није из обновљивих извора, већ се углавном користе фосилна горива. Дакле, потребно је опет едуковати људе да више пешаче или до дестинације иду бициклом. Промовишите и субвенционишите куповину бицикла. У том смислу квалитетно одрађене бициклистичке стазе неопходне су свуда.

Поменусмо енергију. Електро индустрија улаже велики напор у пречишћавање гасова и воде коју емитују. Неопходна је ригорозна контрола истих. Одрживи извори енергије су благодет, али их треба знати користити. Научне анализе и испитивања важне су у имплементацији истих, а не пуки капитал и потреба промоције партије и појединаца. Но, није проблем загађености само ЕПС. Проблем су неретко и други привредни субјекти који, рачунајући на своја познанства у горепоменутим органима власти, заобилазе законе и прописе што је, сагласићемо се, недопустиво. Уколико локалне самоуправе нису способне да успоставе такав вид контроле, ред и транспарентност у овој области треба одмах колективно да дају оставке.

Да закључимо, посао политичара, па и локалних, јесте да :

-обезбеди транспарентно и сукцесивно мерење загађења,

-пружи логистичку и сваку другу подршку стручњацима при изналажењу решења,

– едукује и мотивише грађане да буду еколошки освешћени и чувају своје окружење,

– личним примером покажу како се то ради и не чекају друге да реше проблеме у њиховој средини.

И да, планету нисмо наследили од својих предака, већ смо је позајмили од наше деце. Имајте то увек на уму. Доста је било „шминкања“, хоћемо конкретна и суштинска решења.

Татијана Стојадиновић, председник Градског одбора ДЈБ у Пожаревцу

Ознаке

О аутору

Владан Аћимовић

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар