Radulović u "Upitniku"
Radulović u "Upitniku"
VIDEO Гостовање Политика Унутрашњи послови

Радуловић у ”Упитнику”: Јака скупштина и јака опозиција су државни интерес Србије

Председник ”Доста је било” Саша Радуловић гостовао је синоћ у дебатној емисији ”Упитник” на каналу РТС1 са Ивицом Дачићем председником СПС-а, Зораном Лутовцем председником ДС-а и Владимиром Орлићем из СНС-а. Тема је била дијалог власти и опозиције око постизања услова за одржавање фер и поштених избора

Радуловић је казао да је у најмању руку чудно да ДЈБ говори о државним и националним интересима и тражи јединство, а да се власт бави нападањем и поделама. Он је још једном позвао на јединство власти и опозиције по питању кључних државних и националних интереса и додао да је то предуслов за јачање Србије на међународној сцени у одбрани Косова и Метохије. Подсетио је да би власт требало да буде стожер јединства по важним државним и националним питањима, а не креатор даље поделе. Интереси Европске уније, како је Радуловић синоћ рекао у ”Упитнику”, нису интереси грађана Србије, већ управо супротно – ЕУ одговара дубоко погрешна политика вековних подела. ЕУ не жели поштене изборе, слободне медије или владавину права. ЕУ жели да Србија потпише независност приштинске квази-државе.

Радуловић је подсетио да ДЈБ мисли да су конструктивни разговори власти и опозиције без посредовања ЕУ једини начин да се реше унутрашња питања попут питања избора у Републици Србији. Он је додао да је за жаљење то што је власт ипак одабрала да разговоре води и са ЕУ. ДЈБ прихвата ову одлуку и у складу са њом је тражила да њени представници буду присутни на оба колосека.

Нажалост, представници ЕУ који су модератори разговора на другом колосеку нису још увек позвали представнике ДЈБ да присуствују разговорима на којима посредује ЕУ. Радуловић ово објашњава као покушај владајућих партија у ЕУ парламенту (Меркелов ЕПП, чији члан је СНС и С&Д чије је члан ДС) да испровоцира групацију окупљену око странке ЕЦР – Европских реформиста и конзервативаца, којој се ДЈБ пуноправно придружила још 2019. године, а која представља опозицију у ЕУ парламенту.

Председник ДЈБ је открио да је први састанак власти и опозиције, у организацији Народне скупштине, а којем је присуствовао и председник СНС Александар Вучић, протекао у веома конструктивној и радној атмосфери, где су саслушани сви релевантни представници опозиције. Тај састанак је добар први корак. Док год разговор буде ишао у правцу међусобног уважавања и истинског напретка, ДЈБ ће у њему и учествовати. Основни циљ би морао бити да сутра ниједан учесник на иборима не може легитимно да тврди да избори нису били фер и поштени. Тако се јача Србија.

Емисију ”Упитник” емитовану синоћ на Првом програму РТС можете погледати овде:

О аутору

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар