Radulović u "Upitniku"
Radulović u "Upitniku"
VIDEO Gostovanje Politika Unutrašnji poslovi

Radulović u ”Upitniku”: Jaka skupština i jaka opozicija su državni interes Srbije

Predsednik ”Dosta je bilo” Saša Radulović gostovao je sinoć u debatnoj emisiji ”Upitnik” na kanalu RTS1 sa Ivicom Dačićem predsednikom SPS-a, Zoranom Lutovcem predsednikom DS-a i Vladimirom Orlićem iz SNS-a. Tema je bila dijalog vlasti i opozicije oko postizanja uslova za održavanje fer i poštenih izbora

Radulović je kazao da je u najmanju ruku čudno da DJB govori o državnim i nacionalnim interesima i traži jedinstvo, a da se vlast bavi napadanjem i podelama. On je još jednom pozvao na jedinstvo vlasti i opozicije po pitanju ključnih državnih i nacionalnih interesa i dodao da je to preduslov za jačanje Srbije na međunarodnoj sceni u odbrani Kosova i Metohije. Podsetio je da bi vlast trebalo da bude stožer jedinstva po važnim državnim i nacionalnim pitanjima, a ne kreator dalje podele. Interesi Evropske unije, kako je Radulović sinoć rekao u ”Upitniku”, nisu interesi građana Srbije, već upravo suprotno – EU odgovara duboko pogrešna politika vekovnih podela. EU ne želi poštene izbore, slobodne medije ili vladavinu prava. EU želi da Srbija potpiše nezavisnost prištinske kvazi-države.

Radulović je podsetio da DJB misli da su konstruktivni razgovori vlasti i opozicije bez posredovanja EU jedini način da se reše unutrašnja pitanja poput pitanja izbora u Republici Srbiji. On je dodao da je za žaljenje to što je vlast ipak odabrala da razgovore vodi i sa EU. DJB prihvata ovu odluku i u skladu sa njom je tražila da njeni predstavnici budu prisutni na oba koloseka.

Nažalost, predstavnici EU koji su moderatori razgovora na drugom koloseku nisu još uvek pozvali predstavnike DJB da prisustvuju razgovorima na kojima posreduje EU. Radulović ovo objašnjava kao pokušaj vladajućih partija u EU parlamentu (Merkelov EPP, čiji član je SNS i S&D čije je član DS) da isprovocira grupaciju okupljenu oko stranke ECR – Evropskih reformista i konzervativaca, kojoj se DJB punopravno pridružila još 2019. godine, a koja predstavlja opoziciju u EU parlamentu.

Predsednik DJB je otkrio da je prvi sastanak vlasti i opozicije, u organizaciji Narodne skupštine, a kojem je prisustvovao i predsednik SNS Aleksandar Vučić, protekao u veoma konstruktivnoj i radnoj atmosferi, gde su saslušani svi relevantni predstavnici opozicije. Taj sastanak je dobar prvi korak. Dok god razgovor bude išao u pravcu međusobnog uvažavanja i istinskog napretka, DJB će u njemu i učestvovati. Osnovni cilj bi morao biti da sutra nijedan učesnik na iborima ne može legitimno da tvrdi da izbori nisu bili fer i pošteni. Tako se jača Srbija.

Emisiju ”Upitnik” emitovanu sinoć na Prvom programu RTS možete pogledati ovde:

O autoru

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar