Izvor: Kossev
Izvor: Kossev
Косово и Метохија Саопштењe Спољна политика

ДЈБ: Председник Србије да позове све релевантне политичке актере на договор око одбране КиМ уочи нове рунде дијалога у јуну

Притисак САД-а, Немачке и ЕУ на Србију да призна приштинску квази-државу се повећава. Уочи нове рунде разговора у јуну, јуче је заменик помоћника америчког државног секретара изјавио у Приштини да дијалог између Београда и Приштине треба да се оконча међусобним признањем.

Док је председник Трамп био на власти, Србија је имала четири године паузе без притисака из САД-а да призна приштинску квази-државу. Након хаоса који је бацио огромну сенку на изборе САД-у притисак на Србију се повећава. Немачку очекују избори крајем септембра ове године и Ангела Меркел жели да прогура правно обавезујући споразум између Београда и Приштине пре избора. Правно обавезујући споразум је друго име за признање приштинске квази-државе.

Космет није изгубљен. Постоје само два начина да се Космет одвоји од Србије:

  1. Да Савет безбедности УН поништи резолуцију 1244 и донесе нову
  2. Да Србија сама призна приштинску квази-државу

Трећи начин не постоји. Пошто Савет безбедности УН неће променити Резолуцију 1244, нова америчка администрација и Немачка су све карте бацили на притисак на Србију да потпише правно-обавезујући споразум и тако сама призна приштинску квази-државу.

Да би се Србија одбранила од ових притисака потребно је унутрашње јединство свих релевантних политичких актера по питању Косова и Метохије. Одбрана КиМ је најважније државно и национално питање и ту не би смело бити разлике међу нама. Власт и опозиција се не слажу по многим питањима, али око овог једног не би смело бити неслагања: Косово и Метохија је саставни део Србије и било какав поптис на правно-обавезујући споразум би представљао чин велеиздаје.

Да би Србија била јака и могла да одбрани своје државне и националне интересе, Србији је потребна јака опозиција и јака Скупштина. Власт је учинила Србију слабом одбијајући прошле године да унапреди изборне услове. Власт је добила практично све посланике у Скупштини и тако себе и Србију ставила на ветрометину великих светских сила.

Време је да се политичка сцена у Србији уозбиљи, да ставимо све разлике по страни, да се ујединимо по овом једном питању и да сви заједно схватимо да једино заједно и сложно можемо да одбранимо државне и националне интересе и одупремо се спољним притисцима.

Позивамо председника Србије да што пре организује састанак релевантних политичких актера и да са тог састанка пошаљемо поруку да је Косово и Метохија саставни део Србије и да Србија никада неће потписати независност приштинске квази-државе без озбира на то ко је на власти.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар