Saopštenje Skupština

DJB: Zašto ovako na brzinu vlast hoće da promeni Ustav Srbije?

Juče je u Narodnoj skupštini Srbije nakon samo 7 sati rasprave 207 od prisutnih 213, a postojećih 250 poslanika izglasalo izmene Ustava Republike Srbije koje je predložila Vlada. Lakoća s kojom je ovaj 12. saziv zbrzao propisanu skupštinsku proceduru rasprave i usvajanja izmene najvišeg pravnog akta Srbije je zabrinjavajuća. Da li je poruka vlasti svim građanima da Ustav i nije tako važan i da se može ignorisati ili menjati po potrebi?

DJB je pred izbore u junu prošle godine upozoravao javnost da je pasivan bojkot bez kontrole jako loš za Srbiju i upozoravao da je vlast bez borbe, nakon falsifikovanih izbora, sebi pribavila tri četvrtine poslanika u Narodnoj Skupštini i da može da menja Ustav kad joj se prohte.

Isti ovaj saziv skupštine bez opozicije priprema i izmene Zakona o referendumu, kako bi na jesen potvrdu za izmene Ustava Srbije prividno dobili i od građana koji više neće morati da se na glasanje odazovu u dovoljno velikom broju da bi referendum imao legitimitet. Shodno planiranim i najavljenim izmenama praktično će i samo 100 izašlih glasača u ime svih ostalih građana moći da “potvrdi” izmene Ustava.

Promene Ustava moraju biti jako retke i sa dobrim razlogom. Razlog da EU to traži od nas nije dobar razlog. Rezlog bi recimo bio da se broj narodnih poslanika smanji sa 150 na 50, ili da se Ustav ne može menjati bez referenduma na koji mora da izađe najmanje 50% upisanih birača. Kod svake promene Ustava, posao vlasti je da postigne konsenzus na političkoj sceni i među građanima. Takav konsenzus u društvu vlast na žalost i ne pokušava da napravi i to je za žaljenje. Takvo postupanje vlasti deli i slabi Srbiju.

DJB smatra da je žurba da se usvoje ove izmene Ustava krajnje nepotrebna i štetna. Naredni parlamentarni izbori su već najavljeni za proleće 2022. Godine i vlast kao da žuri da otalja izmenu Ustava pre pravih izbora. Jučerašnjim usvajanjem preloga za izmenu Ustava u parlamentu sastavljenom isključivo od poslanika vlasti koji nemaju legitimitet nakon falsifikovanih izbora veštački se stvara privid u javnosti da je postignut nekakav konsenzus u društvu, i šalje se jako štetna poruka svim građanima da se Ustav može ovako bagatelno menjati.

Ustav Republike Srbije je najviši pravni akt u državi i kao takav ne sme se menjati s nepodnošljivom lakoćom i nonšalantnošću s kojom je to vlast juče u Narodnoj skupštini učinila.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar