Pravosuđe Saopštenje

DJB podržava legitimne zahteve advokature u odbrani državnih interesa

Dosta je bilo smatra da je borba advokata za zaštitu integriteta, ne samo advokatske profesije već i javnog poretka države, u potpunosti legitimna i usmerena isključivo u pravcu zaštite državnih i nacionalnih interesa od štetnih projekata razgradnje države u interesu banaka i stranih korporacija kojima Ministarstvo pravde pokušava da obezbedi zakonski okvir.

Skandalozno je i sramno to što je Ministarstvo pravde dopustilo stranim državama i pojednim nevladinim organizacijama da direktno učestvuju u izradi zakonskih tekstova, kao i da ima svoje predstavnike u radnoj grupi koja se bavila izmenama Zakona o parničnom postupku. Ukoliko država dopusti da NALED, Američka privredna komora ili Ambasada Republike Austrije direktno učestvuju u pisanju zakona jedne države, onda to znači da se država odriče svoje suverenosti. Zbog toga zahtevi advokature predstavljaju ništa drugo do odbranu suvereniteta i kao takvi se moraju usvojiti.

Zakon o parničnom postupku kao i svaki drugi zakon treba da se menja kad za tim postoji realna potreba, što u ovom trenutku nije slučaj, te su stoga zahtevi advokata da se radnje na promeni zakona obustave dok se ne ispitaju druge mogućnosti za rešavanje problema efikasnosti sudstva. Štaviše, iskustvo je pokazalo da ovakve promene sistemskih zakona samo štete pravosudnom sistemu i po pravilu dovode do smanjenja pravne sigurnosti, efikasnosti ali i dostignutog nivoa ljudskih prava.

Pozivamo Ministarstvo pravde da odustane od promena Zakona o parničnom postupku, ali i da ispita ko je konkretno omogućio stranim državama i interesnim grupama da učestvuju u izradi zakona Republike Srbije i da protiv tih lica pokrene odgovarajuće postupke.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar