Beograd Građevina Saopštenje Urbanizam

Privremeno zaustaviti gradnju u Krunskoj i na Neimaru do novog zakona zaštite

Dosta je Bilo (DJB), opštinski odbor Vračar, se pridružuje naporima Društva za ulepšavanje Vračara da se uspostavi privremeni moratorijum na gradnju i rušenje u Krunskoj i na Neimaru do usvajanja novih planova zaštite od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji se očekuju ove jeseni. 

Nakon isteka zaštite za Krunsku ulicu i Neimar, 31. decembra 2020. godine, a dok su novi planovi zaštite još uvek u izradi, investitori su pohrlili da predaju predloge planova detaljne regulacije i urbanističkih rešenja upravo za ova područja. Javni uvid u investitorske predloge se završio danas 21. juna 2021. 

U ovom trenutku Zavod nema ograničavajuće uslove za investitore, a na udaru je ne samo istorijska i graditeljska baština Vračara, već i kvalitet života građana jer se kroz prekomernu spratnost povećava pritisak na saobraćajnu, grejnu, vodovodno-kanalizacionu, obrazovno-vaspitnu i svaku drugu infrastrukturu. Trenutno, investitori uporno guraju odbačeni plan za Smiljanićevu sa parametrima izgradnje desetospratnica i poslovno stambenog prostora.

Pozivamo građane da podnesu prigovore na urbanistička rešenja Sekretarijatu za urbanizam i sprečite dalje rušenje Vračara.

Gradska opština Vračar se obavezala da će osnovati komisiju za pregled dozvola i predloga gradnje ali DJB OO Vračar smatra to neadekvatnim odgovorom i načinom da se investitorska rešenja proguraju. DJB je za gradnju i razvoj privrede i grada ali i za očuvanje istorijskih zgrada i baštine kao i kvaliteta života sadašnjih stanovnika.

Oznake

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar