Fotografija: Vakcina
Fotografija: Vakcina
Zdravstvo Ljudska prava Saopštenje

DJB: Prisilna i uslovljena vakcinacija lekara i medicinskih radnika protivustavna

Odluke direktora nekih zdravstvenih ustanova da će zdravstveni radnici koji se nisu vakcinisali po povratku sa godišnjeg odmora na posao moći da se vrate samo ukoliko o svom trošku urade PCR test predstavlja ne samo protivustavnu diskriminaciju zaposlenih, već i perfidnu ucenu da se podvrgnu prisilnoj vakcinaciji.

Iza ovog protivustavnog uslovljavanja nevakcinisanih lekara krije se nemoć vlasti da ih dobrovoljno privoli da promene svoje medicinsko mišljenje o korisnosti i efikasnosti vakcinacije kao jedinog načina da se izborimo s koronavirusom. 

Veliki broj građana Srbije, a samim tim i lekara i medicinskih radnika, već je preležalo infekciju koronavirusom i steklo imunitet prirodnim putem. Osim što je vakcinacija potpuno nepotrebna u ovakvim slučajevima, Ustav Republike Srbije i građanima koji nisu preležali koronavirus garantuje pravo da sami odluče da li će se izložiti riziku da imunitet steknu prirodnim putem ili će se odlučiti za vakcinaciju, jer stepen rizika od infekcije koronavirusom nije isti za sve kategorije stanovništva.

DJB se oštro protivi prisilnoj i uslovljenoj vakcinaciji. Pozivamo ministra zdravlja i vladu da pod hitno ukinu protivustavne odluke direktora nekih zdravstvenih ustanova. Kao i svi ostali građani Srbije, i lekari i medicinski radnici moraju imati slobodu da samostalno odluče da li će primiti vakcinu protiv koronavirusa ili ne, bez ikakvih uslovljavanja.

Povezani tekstovi:

– https://dostajebilo.rs/blog/2021/05/20/djb-prisilna-i-uslovljena-vakcinacija-vojske-srbije-protivustavna/

– https://dostajebilo.rs/blog/2021/05/25/djb-prisilna-i-uslovljena-vakcinacija-policije-protivustavna/?0=cir

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar