Војводина Саобраћај Саопштењe Урбанизам

Слободни стил Паркинг сервиса

Омиљена делатност ЈКП „Паркинг сервис“- зонирање све већег броја улица у Граду, наставља се. Овога пута срећни добитници су суграђани са Грбавице, у улици Мише Димитријевића и Толстојевој.

Грбавица је, уз Нову Детелинару, тужни споменик инвеститорског урбицида Града који траје дуже од 20 година а стиче се утисак да истински хаос изазван погрешним урбанистичким планирањем тек предстоји.Превелика, и апсолутно нехумана, концентрација стамбених зграда на уским парцелема, предвиђеним за појединачне стамбене објекте, као једну од својих последица има и проблем паркирања возила.

ЈКП „Паркинг сервис“, заробљен од стране партија на власти, нема способности да реши, или макар умањи, проблем паркирања у Граду. Дуго година смо сведоци да, осим наплате паркинга, готово ништа у вези са основном делатношћу ЈП „Паркинг сервис“ не функционише: „дивље“ паркирање је редовна појава, паркиралишта која се наплаћују су у значајној мери неуређена и недовољно обележене (нпр. паркинг код Института у Сремској Каменици), одношење непрописно паркираних возила је у нивоу статистичке грешке (између 4 и 5 возила дневно), прескупе адаптације постојећих паркиралишта, најава па одустајање од „ока соколовог“…

У недостатку капацитета да се суштински проблеми решавају, једино што преостаје су брзопотезна „решења“, чија је једина сврха стварање привида да се нешто ради. Свакоме ко се озбиљније упусти у промишљање и анализу, јасно је да последњи потез власти, зонирање делова улица на Грбавици, неће ни за милиметар решити проблем који наши суграђани који на Грбавици живе имају јер нових паркинг места НЕМА. Тачније, нема их у мери која је потребна, с обзиром на густину насељености.

Размишља ли ико шта ће радити станари који купе станарску паркинг карту а немају могућност да своје возило паркирају у близини адресе пребивалишта?

Нарочито боде очи и податак да увођење ових делова Грбавице у зону наплате пракинга није било најављено Планом рада ЈКП „Паркинг сервис“ за 2021. што је још један показатељ да то јавно комунално предузеће, као ни остала јавна преузећа у комуналном систему Града, функционишу стихијски, ad hoc, без планирања и одговорности.

Актуелна власт, након пуних 9 година, није успела да реши проблем паркирања, иако им ништа није стајало на путу…

Оправдања смо се довољно наслушали, али јасно је да је узрок или незнање или недостатак добре воље. Изаберите сами…

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар