Vojvodina Saobraćaj Saopštenje Urbanizam

Slobodni stil Parking servisa

Omiljena delatnost JKP „Parking servis“- zoniranje sve većeg broja ulica u Gradu, nastavlja se. Ovoga puta srećni dobitnici su sugrađani sa Grbavice, u ulici Miše Dimitrijevića i Tolstojevoj.

Grbavica je, uz Novu Detelinaru, tužni spomenik investitorskog urbicida Grada koji traje duže od 20 godina a stiče se utisak da istinski haos izazvan pogrešnim urbanističkim planiranjem tek predstoji.Prevelika, i apsolutno nehumana, koncentracija stambenih zgrada na uskim parcelema, predviđenim za pojedinačne stambene objekte, kao jednu od svojih posledica ima i problem parkiranja vozila.

JKP „Parking servis“, zarobljen od strane partija na vlasti, nema sposobnosti da reši, ili makar umanji, problem parkiranja u Gradu. Dugo godina smo svedoci da, osim naplate parkinga, gotovo ništa u vezi sa osnovnom delatnošću JP „Parking servis“ ne funkcioniše: „divlje“ parkiranje je redovna pojava, parkirališta koja se naplaćuju su u značajnoj meri neuređena i nedovoljno obeležene (npr. parking kod Instituta u Sremskoj Kamenici), odnošenje nepropisno parkiranih vozila je u nivou statističke greške (između 4 i 5 vozila dnevno), preskupe adaptacije postojećih parkirališta, najava pa odustajanje od „oka sokolovog“…

U nedostatku kapaciteta da se suštinski problemi rešavaju, jedino što preostaje su brzopotezna „rešenja“, čija je jedina svrha stvaranje privida da se nešto radi. Svakome ko se ozbiljnije upusti u promišljanje i analizu, jasno je da poslednji potez vlasti, zoniranje delova ulica na Grbavici, neće ni za milimetar rešiti problem koji naši sugrađani koji na Grbavici žive imaju jer novih parking mesta NEMA. Tačnije, nema ih u meri koja je potrebna, s obzirom na gustinu naseljenosti.

Razmišlja li iko šta će raditi stanari koji kupe stanarsku parking kartu a nemaju mogućnost da svoje vozilo parkiraju u blizini adrese prebivališta?

Naročito bode oči i podatak da uvođenje ovih delova Grbavice u zonu naplate prakinga nije bilo najavljeno Planom rada JKP „Parking servis“ za 2021. što je još jedan pokazatelj da to javno komunalno preduzeće, kao ni ostala javna preuzeća u komunalnom sistemu Grada, funkcionišu stihijski, ad hoc, bez planiranja i odgovornosti.

Aktuelna vlast, nakon punih 9 godina, nije uspela da reši problem parkiranja, iako im ništa nije stajalo na putu…

Opravdanja smo se dovoljno naslušali, ali jasno je da je uzrok ili neznanje ili nedostatak dobre volje. Izaberite sami…

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar