Војводина Саопштењe

Специјални рат

Шта се крије иза бојења лиманских фасада у боје српске заставе?

 

У последњих неколико дана, односно ноћи, све више фасада, атомских склоништа, потпорних стубова на Лиману добило је нови изглед.

Непознати аутори су офарбали, и фарбају, наведене површине у боју националне заставе.

Поред аутора, непознати су како мотиви тако и финансијери ове акције.

Иако се ради о једначини са више непознатих, свако ко прати политички и страначки живот Града може врло лако, а истовремено, и врло вероватно „сабрати два и два“ и схватити о чему се ради.

Са једне стране, неко покушава да искаже своја патриотска, родољубива осећања, фарбајући све што му се учини погодно у црвено/плаву/белу комбинацију боја. Необично је што се аутори стиде својих осећања јер родољубље исказују по ноћи, рекло би се тајно…

Такође, необично је да се оваква врста осећања исказује тачно у оним деловима Града који су успели да „уздрмају кавез“ локалним властодршцима.

Са друге стране, очигледно је да исказивање родољубља има и прикривени циљ- провокацију комшилука на реакцију која би их, у очима јавности, представила као некога коме сметају боје српске заставе и, тиме, створила простор за етикетирање у најгорем, таблоидном, стилу: од издајника до страног плаћеника и назад.

Застава је један од симбола државе, нешто што нас окупља и уједињује без обзира на политичка или било која друга уверења. Под нашом заставом су се борили и гинули наши преци, бранећи и стварајући државу за нас. Управо због тога не сме бити коришћена у сврху у коју је, ових дана, користе инспиратори, финансијери и извршиоци ноћних излива родољубља по Лиманима!

Љубав према држави, народу, граду у ком живиш се изражава кроз поштовање Устава и закона, плаћање пореза, очување животне средине, побољшање услова живота, одговорно располагање јавним средствима а не графитом, натписом на мајици или тетоважом.

Политички супарник није непријатељ државе или града, као што ни актуелна власт није држава или град. Поистовећивање државног, националног интереса са партијским интересом, стално инсистирање на поделама на НАС и ЊИХ,  је одлика прошлих времена а државе у којима је такав начин размишљања функционисао су се одликовале недостатком демократије, непостојањем политичких слобода, неке су биле отворене диктатуре а неке су се, нажалост, распале у грађанским ратовима.

Ми смо, очигледно, заборавили или још нисмо научили многе лекције из историје.

Режим који функционише по моделу унутрашњег сукоба, поделе на подобне и неподобне, патриоте и издајнике разграђује и слаби државу и друштво…

Можемо и морамо другачије!

Покрет „Доста је било“- Градски одбор Нови Сад

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар