Fotografija: Vakcina
Fotografija: Vakcina
Ауторски текст Источна Србија Људска права

Вакцине – зачарани круг ?

Питам се којим путем иде човечанство. Којим путем иде обичан човек? По струци сам, та фамозна реч, ветеринарски техничар те некако имам додира са медицином. Усудићу се зато да изнесем своје виђење ствари. Испровоциран сам пре свега поделама које су нам наметнуте у овој ситуацији ковид пандемије.
Полазна чињеница коју сам учио у средњој школи а која се понавља и на факултету је да после сваке прележане инфективне болести, па и короне, наше тело развија природни имунитет и нема потребе за вакцином тих људи или животиња. То је био и случај код епидемије вариола вера, људи су стекли природан трајни имунитет. Тако је и са оним дечијим болестима које углавном смо сви прележали. Нема научних доказа да је са ковид вирусом другачије. Препорука кризног штаба је да после неког времена се треба свакако вакцинисати. Ово уз препоруку одабраног кекара, медијску рекламу. Има ли урађених студија да је то тако? Обичан човек на основу онога што му је презентовано доноси одлуку за свој живот. Потписује сагласност да прими вакцину.
Медицинска доктрина каже: природна инфекција је најјачи стимулатор природног одговора и доживотно ствара имунитет. Ово се односи на оне патогене чија је патогенеза позната. Зашто би сад било другачије? Има ли доказа да је сад другачије? Вештачки измењен вирус, непознаница око имунизације, итд. Шта је другачије? Већина људи се вакцинише на основу информација које добијају из медија, Од Штаба, а не на основу тачних медицинских испитивања. Значи да одлуку доносимо на основу једностраног мишљења. Медицина се заснива на Про-ет-Контра, мултидисциплинарном приступу, односно пре свега на доказима, а за вакцинацију и оних људи који су прележали болест, оних који су се вакцинисали. Има ли тачних студија о трајању имунитета, последицама од вакцинације здравих људи?
Поставља се једно питање како се онда људи који су прележали болест или су вакцинисани, ревакцинисани па чак примили и трећу вакцину поново заражавају? Постоји теорија која говори да утицај имају и хемијски агенси, односно загађење ваздуха. Овде се узима у обзир да маска може да заустави честице хемијског загађења али не и вирус. Такође и неправилна употреба маске доводи до последица као и аеро загађење. Пример један, дуготрајно ношење маске доводи до повећања бактерија са унутрашње стране што доводи до удисања истих, више дана ношење исте маске, итд. То може довести до бактеријске упале плућа. Аеро загађење појачава имуни одговор на инфекцију вируса а то значи и јачу клиничку слику. Вирус лакше продире у плућа оштећена хемијским агенсима или бактеријама. Ово се лако може доказати научним радом који би требало да финансира Држава. У Србији постоји научни кадар који би ово урадио. Приватне компаније не виде свој интерес у овоме. Држава такође треба да финансира пројекат који инфективни агенси су присутни поред вируса код оболелих од ковид-а.
Лекар не може да верује у лек – вакцину. Он мора тачно да зна како делује на основу клиничког испитивања. Много је непознаница око ковид-а, тако да се и лечење као и имунизација ради на основу препорука а не на основу чињеница. Лекари требају у аргументованим дискусијама да дођу до чињеница а не да буду подељени у својим ставовима.
Једина од 5 понуђених вакцина за одрасле је кинеска вакцина Синофарм, направљена на платформи измењеног али целог вируса, такозваног мртвог вируса. Она је добра јер вирус добијен на такав начин има више антигенских детерминанти и активира више различитих антитела. Фајзерова Месинџер РНК вакцина је направљена на новој РНК платформи и никада до сада није употребљена. Сам произвођач не прихвата никакве последице од нус појава до којих може доћи код одређеног броја људи. Зато и сваки прималац потписује сагласност за пријем било које вакцине. Лекар, Држава, произвођач су ти који треба да имају одговорност за нешто што прописују. За безбедност вакцине лекар пре свега има моралну, етичку и кривичн одговорност. Такође има и одговорност за погрешно лечење. Ово се такође односи и на кризни штаб. Одговорност има и Етички Комитет Министарства Здравља јер препоручује вакцинацију одраслих а сад и деце.
Што се тиче деце она се и физиолошки и патофизиолошки разликују од одраслих. Ово се такође односи и на адоласценте и труднице. Код препоруке за давање вакцине код категорије адолесценти и деца, наводи се разлог одлазак у школу што потпада под социјалну а не медицинску категорију. Механизам деловања РНК Вакцина је следећи: Када се убризга РНК информација организам се натера да синтетише спајк протеин, тај протеин улази у ћелију где га ћелија избацује касније на површину али не као самосталан већ у контексту сопствених ћелија е то може довести до дугорочних нежељених последица, манифестује се као пораст аитоимуних болести. На сајту ЛРНЕ Организације постоје радови који ово доказују. Такође као нус појаве се набоди и миокардитис, перикардитис, оштећење нерава, алергијске реакције итд.
Значи овде се не ради о противљењу вакцинацији већ не нанети већу штету него корист људима а посебно деци имајући у виду да се примењује пре свега на здравим особама. Кад сам произвођач наглашава да се вакцине налазе у трећој експерименталној фази на људима. Подаци о безбедности вакцина ће бити доступни Децембра 2023. Да ли се тачно зна шта се дешава и у ком проценту везано за нус појаве? Да ли треба ићи у медицинску интервенцију на широкој популацији здравих људи за коју немамо тачне одговоре? Вакцинација је питање националне безбедности и зато свака уређена земља има свој Институт за производњу вакцина а наш институт је приватнику. Ко ће преузети одговорност за безбедност вакцине? Проблем је и састав вакцина, постоје две компоненте које су под бар кодом. Све треба да буде транспарентно.
После одређеног времена ће све испливати на површину и знаћемо где смо грешили. Наметнуте ну сам поделе на за и против, ваксере –аАнтиваксере. Намеће се питање како се сада борити. Да ли и колику ћемо корист имати од оваквог приступа решавању проблема? Наука је стављена по страни а ради чега остаје на сваком од нас да донесе закључак. Произвођач не преузима одговорност. Значи потребне су нам тачне информације да би се донела исправна одлука. Нова платформа РНК вакцине – генска терапија јер се користи РНК засигурно нам доноси низ нус појава али у ком времену не знамо. Овај текст не може донети коначан суд, то ће рећи време.

Драгољуб Цветковић, Доста је било Пожаревац

О аутору

Владан Аћимовић

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар