Shutterstock/Milan Adzic
Kosovo i Metohija Saopštenje

Priština provokacijama destabilizuje region. DJB traži hitan sastanak vlasti i opozicije

Najnovija nepromišljena akcija prištinske administracije još jednom pokazuje da u Prištini sede avanturisti koji su spremni da destabilizuju region i dovedu živote ljudi u opasnost. DJB-Suverenisti najoštrije osuđuju ovakvo neodgovorno ponašanje Prištine i prećutnu podršku koja stiže iz EU.

Nepromišljene, na brzinu sklepane akcije Prištine koje ničemu ne služe osim da podignu tenzije i demonstriraju silu su znak slabosti. Srbija bi morala da iskoristi ovu slabost i da ne podvija rep. Svaka greška Prištine se mora iskoristiti.

Ne ulazeći u celu štetnost Briselskog sporazuma i činjenicu da Srbija nikada nije ni trebalo da ga potpisuje, Srbija treba da uradi sledeće:

  1. Srbija treba da donese Zakon o Kosovu i Metohiji koji je presek Ustava Srbije i Rezolucije 1244 urađen po uzoru na Dansku i Farska ostrva, čime bi Ustav Srbije ponovo počeo da vredi za celu teritoriju Srbije.
  1. Da zamrzne pregovore u Briselu dok Priština ne osnuje Zajednicu Srpskih Opština (ZSO) na koju se obavezala pre šest godina u Briselskom sporazumu, dok ne povuče odluku o taksama i dok ne povuče zakon kojim se otvara mogućnost osnivanja vojske. Besmisleno je pregovarati sa nekim ko ne ispunjava dogovoreno.
  1. Proglasi Briselski sporazum ništavim zbog neispunjenja. Ukoliko Priština u roku od tri meseca ne ispuni tačku 2. Sporazum sa nekim ko ga ne ispunjava je ništav.
  1. Vrati organe Republike Srbije na sever KiM nakon tačke 3. posebno organe pravosuđa i policije.
  1. Ima plan za reagovanje Vojske Srbije u slučaju da Priština pokuša bilo šta da uradi silom. Jedini način da odvratiš agresiju je da upoznaš sve sa posledicama agresije i neminovnom reakcijom države Srbije.

Pozivamo predsednika SNS-a i predsednika SPS-a da hitno zakažu sastanak vlasti i opozicije kako bi utvrdili jedinstvenu strategiju Srbije u odbrani Kosova i Metohije. To je vrhovni državni i nacionalni interes i oko toga ne bi smelo biti razlika.

Šta Srbija treba da radi u vezi sa KiM

DJB predstavio javnosti Nacrt zakona o Kosovu i Metohiji

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar