Политика Саопштењe

ДЈБ: Суверенисти поздрављају начелан договор ССП, НС и ДС

ДЈБ-Суверенисти поздрављају начелан договор странака бивше власти ССП, НС и ДС о заједничкој листи за предстојеће изборе. Поздрављамо и чињеницу да су очигледно схватили колико је катастрофална била грешка пасивног бојкота, иако то још увек нико није спреман јавно да призна.

Да би дошло до промене власти, једна листа и један кандидат није добра стратегија. Смена власти у Црној Гори нам је то јасно показала. Бирачко тело у Србији је разнолико. Идеја да ће се бирачи ујединити око борбе против Вучића и заборавити на суштинске програмске и политичке разлике је велика заблуда и потцењивање бирача.

Иако се велика већина опозиционих политичких опција сада начелно слаже око борбе против корупције, заштите животне средине, борбе против партократије, партијског запошљавања, тајних уговора, буразерске економије, офшор министара, то јест практично око питања које је ДЈБ увео на политичку сцену 2014. године, ова питања нису довољна за промену власти.

Баш као и у Црној Гори, до промене власти ће доћи када сваки десети гласач власти и сваки десети апстинент одлучи да промени свој глас. Без њихове подршке неће доћи до промене власти. Централно питање за те меке гласаче власти и апстиненте је питање очувања државних и националних интереса, Косова и Метохије, Републике Српске, положаја српског народа у региону. Поред тога што не верују власти, ови гласачи неће никада гласати за странке бивше власти.

Странке бивше власти и даље чврсто стоје иза политике “ЕУ нема алтернативу”, не виде да изласком УК из ЕУ, унутар ЕУ доминира Немачка и једина се пита о дешавањима на Балкану. Берлин од Балкана прави своју колонију јефтине радне снаге и паркинг за прљаве технологије. Странке бивше власти су неопрезном реториком и нападима на Вучића по сваку цену код већине бирача оставиле утисак да би окренуле леђа и Косову и Метохији и Републици Српкој по диктату Запада. Те странке такође подржавају ковид аусвајсе, мере затварања и обавезне вакцинације, укључујући и обавезну вакцинацију деце.

Оно што је нејасно је зашто опозиционе опције које се слажу са политиком, као што су Не давимо Београд, разне Ћуте, Зеленовићи, Жујовићи, не приступе истом том блоку, јер деле и програм и вредности са странкама бивше власти.

ДЈБ-Суверенисти имају дијаметрално супротан став по овим питањима и многим другим који су у сржи суверенизма. Суверенисти ће имати своју листу и свог председничког кандидата.

За успех на изборима, посебно изборима у Београду, неопходна је сарадња свих релевантних опозиционих листа. Та сарадња се састоји у међусобном ненападању, где се свако обраћа свом бирачком телу, у координацији контроле избора и у договору да у другом кругу председничких избора, уколико успемо да га изборимо, сви подржимо оног опозиционог кандидата који добије највише гласова. Уколико то постигнемо, имамо велике шансе да успемо да променимо власт у Београду и да направимо велике кораке и на председничким и на парламентарним изборима у априлу идуће године.