Politika Saopštenje

DJB: Suverenisti pozdravljaju načelan dogovor SSP, NS i DS

DJB-Suverenisti pozdravljaju načelan dogovor stranaka bivše vlasti SSP, NS i DS o zajedničkoj listi za predstojeće izbore. Pozdravljamo i činjenicu da su očigledno shvatili koliko je katastrofalna bila greška pasivnog bojkota, iako to još uvek niko nije spreman javno da prizna.

Da bi došlo do promene vlasti, jedna lista i jedan kandidat nije dobra strategija. Smena vlasti u Crnoj Gori nam je to jasno pokazala. Biračko telo u Srbiji je raznoliko. Ideja da će se birači ujediniti oko borbe protiv Vučića i zaboraviti na suštinske programske i političke razlike je velika zabluda i potcenjivanje birača.

Iako se velika većina opozicionih političkih opcija sada načelno slaže oko borbe protiv korupcije, zaštite životne sredine, borbe protiv partokratije, partijskog zapošljavanja, tajnih ugovora, burazerske ekonomije, ofšor ministara, to jest praktično oko pitanja koje je DJB uveo na političku scenu 2014. godine, ova pitanja nisu dovoljna za promenu vlasti.

Baš kao i u Crnoj Gori, do promene vlasti će doći kada svaki deseti glasač vlasti i svaki deseti apstinent odluči da promeni svoj glas. Bez njihove podrške neće doći do promene vlasti. Centralno pitanje za te meke glasače vlasti i apstinente je pitanje očuvanja državnih i nacionalnih interesa, Kosova i Metohije, Republike Srpske, položaja srpskog naroda u regionu. Pored toga što ne veruju vlasti, ovi glasači neće nikada glasati za stranke bivše vlasti.

Stranke bivše vlasti i dalje čvrsto stoje iza politike “EU nema alternativu”, ne vide da izlaskom UK iz EU, unutar EU dominira Nemačka i jedina se pita o dešavanjima na Balkanu. Berlin od Balkana pravi svoju koloniju jeftine radne snage i parking za prljave tehnologije. Stranke bivše vlasti su neopreznom retorikom i napadima na Vučića po svaku cenu kod većine birača ostavile utisak da bi okrenule leđa i Kosovu i Metohiji i Republici Srpkoj po diktatu Zapada. Te stranke takođe podržavaju kovid ausvajse, mere zatvaranja i obavezne vakcinacije, uključujući i obaveznu vakcinaciju dece.

Ono što je nejasno je zašto opozicione opcije koje se slažu sa politikom, kao što su Ne davimo Beograd, razne Ćute, Zelenovići, Žujovići, ne pristupe istom tom bloku, jer dele i program i vrednosti sa strankama bivše vlasti.

DJB-Suverenisti imaju dijametralno suprotan stav po ovim pitanjima i mnogim drugim koji su u srži suverenizma. Suverenisti će imati svoju listu i svog predsedničkog kandidata.

Za uspeh na izborima, posebno izborima u Beogradu, neophodna je saradnja svih relevantnih opozicionih lista. Ta saradnja se sastoji u međusobnom nenapadanju, gde se svako obraća svom biračkom telu, u koordinaciji kontrole izbora i u dogovoru da u drugom krugu predsedničkih izbora, ukoliko uspemo da ga izborimo, svi podržimo onog opozicionog kandidata koji dobije najviše glasova. Ukoliko to postignemo, imamo velike šanse da uspemo da promenimo vlast u Beogradu i da napravimo velike korake i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima u aprilu iduće godine.

 

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar