Саопштењe

ДЈБ Препоруке за унапређење медијске сцене

ПРЕПОРУКЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ МЕДИЈСКЕ СЦЕНЕ

1. Законска основа

Закон о јавном информисању и медијима:

Информисање о питањима од интереса за јавност

Члан 5.

Путем медија објављују се информације, идеје и мишљења о појавама, догађајима и личностима о којима јавност има оправдан интерес да зна, без обзира на начин на који су прибављене информације, у складу са одредбама овог закона.

Свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештен о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују.

По Европској конвенцији о људским правима, грађани имају право на пријем информација.

Ставови и предлози опозиције по свим политичким и државним питањима су:

  1. питања од јавног значаја
  2. гласачи имају право да истинито, потпуно и благовремено буду обавештени о њима
  3. средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују.

Ово важи за све медије без обзира на то да ли се ради о јавном сервису или о приватним медијским кућама, да ли се ради о националним или локалним медијима.

2. Начела

  • само Србија која има јаку власт, јаку опозицију, јаку Скупштину, информисане бираче и јаку демократију може бити јака Србија која је у стању да одбрани своје државне и националне интересе
  • релевантност сваке политичке опције се дефинише у односу на подршку у бирачком телу
  • иза рејтинга сваке политичке опције стоје бирачи који имају право да буду информисани
  • поштовање подршке коју нека политичка опција има у бирачком телу
  • поштовање односа власт-опозиција приликом извештавања по свим политичким и државним питањима, право опозиције да износи своје ставове и да се чују изјаве и саопштења опозиције у свим политичким емисијама

    3. Правила

Правило баланса власти и опозиције: по сваком питању о коме се извештава, у сваком информативном програму, грађани имају право да знају став опозиције. На сваку изјаву председника државе, председника владе, министара и државних службеника, грађани имају праву да чују и став опозиције.

Правило баланса унутар опозиције – Квоте: Критеријуми којима ће се РТС водити приликом позивања у редован програм су ранији изборни резултати ванпарламентарних странака, политичких покрета и појединаца, као и резултати истраживања јавног мњења.

Правило баланса аналитичара и стручњака: Свака опозициона опција ће понудити своју листу НЕЗАВИСНИХ стручњака и аналитичара за све теме. Медији ће и даље сами бирати стручна лица и аналитичаре по свом избору без икаквог мешања било кога, али ће водити рачуна и о тој листи.

Правила делегирања представника: свака политичка опција ће делегирати свог представника за сваку дебату и гостовање по свом избору баш као што то данас ради у емисијама Реч на реч.

4. Релевантност политичких опција

Релативна заступљеност политичких опција у медијима би морала бити заснована на тренутној подршци у бирачком телу.

Тренутна подршка у бирачком телу се дефинише на основу резултата претходних избора и шестомесечног истраживања јавног мњења које спроводи Републички Завод за статистику почетком пролећа и јесени. Узима се већа од наведене две вредности и нормира у односу на укупан збир за све политичке опције.

Истраживање јавног мњења се спроводи за све коалиције/листе које су учествовали на претходним изборима и све политичке опције које нису учествовале на претходним изборима. Свака политичка опција која је учествовала у коалицији има право да захтева да јој се рејтинг мери посебно. Странке које су формирале коалицију након избора имају право да захтевају да се истраживање спроведе за коалицију, а не појединачно.

5. Препоруке

  • Изјаве, коментари и гостовања опозиције у дневним информативним емисијама (Дневник итд.) – један опозициони представник по теми, у току месец дана да се поштују медијске квоте
  • Један на један разговори опозиционих лидера са водитељима (нпр. РТС Око, Упитник, …) 
  • Гостовања опозиције у јутарњим програмима и дневним програмима
  • Гостовања опозиције у дебатним емисијама по принципу уважавања страначких хијерархија: гостовања председника са председницима, потпредседника са потпредседницима итд.
  • Редовни интервјуи и изјаве у дневним новинама о свим дневнополитичким темама
  • Један интервју са лидерима опозиционих политичких опција семично.
  • Редовна објава саопштења, реаговања, деманти и изјава релевантних политичких опција и њихових лидера по питањима која су предмет извештавања у складу са врстом медија и емисије. Сваки медиј да одвоји посебану емаил адресу за комуникацију са политичким субјектима.
  • Проширити број различитих политичких емисија на свим информативним каналима – потпуно је изостао политички дијалог о најважнијим друштвеним питањима као што су одговор државе на пандамију, мигрантску кризу, закон о “родној равноправности”, промени Устава, годинама изостаје дијалог о Косову и Метохији, Републици Српској, положају српског народа у региону итд.
  • Појачати представљање политичких опција у време предизборне кампање

РЕМ да подноси редовне месечне извештаје са детаљном дневном анализом свих политичких емисија и свих новина о броју објава и гостовања и са оценом поштовања препорука Радне групе за сваки медиј.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар