Saopštenje

DJB Preporuke za unapređenje medijske scene

PREPORUKE ZA UNAPREĐENJE MEDIJSKE SCENE

1. Zakonska osnova

Zakon o javnom informisanju i medijima:

Informisanje o pitanjima od interesa za javnost

Član 5.

Putem medija objavljuju se informacije, ideje i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, bez obzira na način na koji su pribavljene informacije, u skladu sa odredbama ovog zakona.

Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.

Po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, građani imaju pravo na prijem informacija.

Stavovi i predlozi opozicije po svim političkim i državnim pitanjima su:

  1. pitanja od javnog značaja
  2. glasači imaju pravo da istinito, potpuno i blagovremeno budu obavešteni o njima
  3. sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.

Ovo važi za sve medije bez obzira na to da li se radi o javnom servisu ili o privatnim medijskim kućama, da li se radi o nacionalnim ili lokalnim medijima.

2. Načela

  • samo Srbija koja ima jaku vlast, jaku opoziciju, jaku Skupštinu, informisane birače i jaku demokratiju može biti jaka Srbija koja je u stanju da odbrani svoje državne i nacionalne interese
  • relevantnost svake političke opcije se definiše u odnosu na podršku u biračkom telu
  • iza rejtinga svake političke opcije stoje birači koji imaju pravo da budu informisani
  • poštovanje podrške koju neka politička opcija ima u biračkom telu
  • poštovanje odnosa vlast-opozicija prilikom izveštavanja po svim političkim i državnim pitanjima, pravo opozicije da iznosi svoje stavove i da se čuju izjave i saopštenja opozicije u svim političkim emisijama

    3. Pravila

Pravilo balansa vlasti i opozicije: po svakom pitanju o kome se izveštava, u svakom informativnom programu, građani imaju pravo da znaju stav opozicije. Na svaku izjavu predsednika države, predsednika vlade, ministara i državnih službenika, građani imaju pravu da čuju i stav opozicije.

Pravilo balansa unutar opozicije – Kvote: Kriterijumi kojima će se RTS voditi prilikom pozivanja u redovan program su raniji izborni rezultati vanparlamentarnih stranaka, političkih pokreta i pojedinaca, kao i rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Pravilo balansa analitičara i stručnjaka: Svaka opoziciona opcija će ponuditi svoju listu NEZAVISNIH stručnjaka i analitičara za sve teme. Mediji će i dalje sami birati stručna lica i analitičare po svom izboru bez ikakvog mešanja bilo koga, ali će voditi računa i o toj listi.

Pravila delegiranja predstavnika: svaka politička opcija će delegirati svog predstavnika za svaku debatu i gostovanje po svom izboru baš kao što to danas radi u emisijama Reč na reč.

4. Relevantnost političkih opcija

Relativna zastupljenost političkih opcija u medijima bi morala biti zasnovana na trenutnoj podršci u biračkom telu.

Trenutna podrška u biračkom telu se definiše na osnovu rezultata prethodnih izbora i šestomesečnog istraživanja javnog mnjenja koje sprovodi Republički Zavod za statistiku početkom proleća i jeseni. Uzima se veća od navedene dve vrednosti i normira u odnosu na ukupan zbir za sve političke opcije.

Istraživanje javnog mnjenja se sprovodi za sve koalicije/liste koje su učestvovali na prethodnim izborima i sve političke opcije koje nisu učestvovale na prethodnim izborima. Svaka politička opcija koja je učestvovala u koaliciji ima pravo da zahteva da joj se rejting meri posebno. Stranke koje su formirale koaliciju nakon izbora imaju pravo da zahtevaju da se istraživanje sprovede za koaliciju, a ne pojedinačno.

5. Preporuke

  • Izjave, komentari i gostovanja opozicije u dnevnim informativnim emisijama (Dnevnik itd.) – jedan opozicioni predstavnik po temi, u toku mesec dana da se poštuju medijske kvote
  • Jedan na jedan razgovori opozicionih lidera sa voditeljima (npr. RTS Oko, Upitnik, …) 
  • Gostovanja opozicije u jutarnjim programima i dnevnim programima
  • Gostovanja opozicije u debatnim emisijama po principu uvažavanja stranačkih hijerarhija: gostovanja predsednika sa predsednicima, potpredsednika sa potpredsednicima itd.
  • Redovni intervjui i izjave u dnevnim novinama o svim dnevnopolitičkim temama
  • Jedan intervju sa liderima opozicionih političkih opcija semično.
  • Redovna objava saopštenja, reagovanja, demanti i izjava relevantnih političkih opcija i njihovih lidera po pitanjima koja su predmet izveštavanja u skladu sa vrstom medija i emisije. Svaki medij da odvoji posebanu email adresu za komunikaciju sa političkim subjektima.
  • Proširiti broj različitih političkih emisija na svim informativnim kanalima – potpuno je izostao politički dijalog o najvažnijim društvenim pitanjima kao što su odgovor države na pandamiju, migrantsku krizu, zakon o “rodnoj ravnopravnosti”, promeni Ustava, godinama izostaje dijalog o Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, položaju srpskog naroda u regionu itd.
  • Pojačati predstavljanje političkih opcija u vreme predizborne kampanje

REM da podnosi redovne mesečne izveštaje sa detaljnom dnevnom analizom svih političkih emisija i svih novina o broju objava i gostovanja i sa ocenom poštovanja preporuka Radne grupe za svaki medij.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar