Саопштењe

ДЈБ Суверенисти: Изменама Закона о референдуму слаби се позиција Србије

Поводом потпуно непотребног и по државне и националне интересе изузетно опасног покушаја измене Закона о референдуму, ДЈБ упозорава власт да ово представља слабљење позиције Србије не само у односу на заштиту територијалног интегритета и суверенитета земље већ и поводом других важних питања за која постоје спољни притисци на државу.

ДЈБ још од 2017. године упозорава на опасност од промене Закона о референдуму, пружајући детаљну и прецизну аргументацију због чега овај закон није потребно мењати и због чега су наративи о тобожњем несагласју Устава Републике Србије и Закона о референдуму ништа друго до политички покушај слабљења позиције Србије. Једини захтев Устава из 2006. године који до данас нисмо испунили је доношење Закона о Косову и Метохији. Како је могуће да власт доноси оне законе који су правно гледано непотребни, а нису у државном интересу, док са друге стране пуних 15 година ниједна од три владајуће гарнитуре у том периоду није у стању да донесе уставно-правно неопходан закон, који свакако јесте у државном интересу?

Посебно питање је оно које се тиче легитимитета овакве Народне скупштине у правцу олакшавања промене Устава, с обзиром на чињеницу да Закон о референдуму, заједно са Уставом Републике Србије представља брану свакој власти да се олако и без пуног легитимитета грађана који учествују на референдуму, одрекне не само Преамбуле Устава, већ и других важних државних и националних интереса.  Парадоксално је да парламент са дискутабилним легитимитетом, изменама закона смањује ниво легитимитета будућих референдума, чиме се и једином носиоцу суверености, а то је народ, суштински отежава вршење те суверености у будућности.

Стога, захтевамо од народних посланика максималан степен озбиљности и одговорности у овом трентку, те захтевамо од власти да повуче овај погубан и антинародни закон.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар