Saopštenje

DJB Suverenisti: Izmenama Zakona o referendumu slabi se pozicija Srbije

Povodom potpuno nepotrebnog i po državne i nacionalne interese izuzetno opasnog pokušaja izmene Zakona o referendumu, DJB upozorava vlast da ovo predstavlja slabljenje pozicije Srbije ne samo u odnosu na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje već i povodom drugih važnih pitanja za koja postoje spoljni pritisci na državu.

DJB još od 2017. godine upozorava na opasnost od promene Zakona o referendumu, pružajući detaljnu i preciznu argumentaciju zbog čega ovaj zakon nije potrebno menjati i zbog čega su narativi o tobožnjem nesaglasju Ustava Republike Srbije i Zakona o referendumu ništa drugo do politički pokušaj slabljenja pozicije Srbije. Jedini zahtev Ustava iz 2006. godine koji do danas nismo ispunili je donošenje Zakona o Kosovu i Metohiji. Kako je moguće da vlast donosi one zakone koji su pravno gledano nepotrebni, a nisu u državnom interesu, dok sa druge strane punih 15 godina nijedna od tri vladajuće garniture u tom periodu nije u stanju da donese ustavno-pravno neophodan zakon, koji svakako jeste u državnom interesu?

Posebno pitanje je ono koje se tiče legitimiteta ovakve Narodne skupštine u pravcu olakšavanja promene Ustava, s obzirom na činjenicu da Zakon o referendumu, zajedno sa Ustavom Republike Srbije predstavlja branu svakoj vlasti da se olako i bez punog legitimiteta građana koji učestvuju na referendumu, odrekne ne samo Preambule Ustava, već i drugih važnih državnih i nacionalnih interesa.  Paradoksalno je da parlament sa diskutabilnim legitimitetom, izmenama zakona smanjuje nivo legitimiteta budućih referenduma, čime se i jedinom nosiocu suverenosti, a to je narod, suštinski otežava vršenje te suverenosti u budućnosti.

Stoga, zahtevamo od narodnih poslanika maksimalan stepen ozbiljnosti i odgovornosti u ovom trentku, te zahtevamo od vlasti da povuče ovaj poguban i antinarodni zakon.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar