Foto: Tanja Bogdanov (RFE/RL)
Саопштењe

Власт гура референдум испод жита за 16. јануар, као да се стиди својих измена Устава

Власт је најавила референдум за промену Устава, најважнијег правног акта у држави, темеља народне суверености, за средину јануара, као да се стиди сопствених промена и као да бежи од тога да их објасни гласачима. Очигледна је намера власти да на најављени референдум изађе што мање грађана и да само власт изведе своје гласаче са списка који ће гласати.

Несхватљиво је да у јавности не постоји никаква дебата о промени Устава. На телевизије се зову само ЕУ фанатици и људи који су повезани са белосветским невладиним организацијама да подрже Устав. Власт као да хоће да сакрије од грађана да мења Устав и колико је важна ова измена.

Увод у промену Устава је промена Закона о референдуму који је управо у скупштинској процедури. По измењеном закону, за успех референдума више неће бити потребно да на њега изађе половина уписаних бирача, већ колико год људи да изађе, 5 милиона или 500.000 – свеједно, референдум је успео ако гласа већина изашлих. То значи да на референдум у сред празника у јануару може да изађе сваки четврти грађанин са списка капиларних гласова власти и да гласа по налогу власти, и да се промени Устав и уруши народна сувереност.

Сада је јасно и зашто су се ЕУ фанатици после 6 месеци сетили да постоји мурал на Врачару и силно се потресли, те су конструисаном причом о муралу прекрили и од народа сакрили срамотне измене Закона о референдуму.

Ова промена Устава није у интересу грађана, већ глобалних корпорација и банака. Грађани не знају да и данас Сорошеве фондације финансирају Друштво судија и Удружење тужилаца који на сав глас подржавају ове измене Устава. Предложеним изменама Устава, а под паролом независности судија од политичких утицаја,  судови и судије се изузимају од било какве контроле изабраних народних представника и остављају на ветрометини утицаја интересних група и крупног капитала.  На овај начин народ, који је једини властан да суверено одлучује о носиоцима власти, губи део свог суверенитета.

ДЈБ Суверенисти још једном позивају власт да одустане од промена Устава. Није добро за Србију да Устав мењају гласачи једне странке. Није добро да парламент у коме СНС има три четвртине посланика мења Устав. Није добро за Србију да власт није постигла консензус у друштву о промени Устава. Није добро за Србију да власт није објаснила грађанима зашто је добро за Србију да промени Устав. Овом једностраном променом Устава по налогу ЕУ и запада, власт слаби Србију.

Измене Устава су пут ка контролисаним судијама од стране интересних група

 

ДЈБ Суверенисти: Изменама Закона о референдуму слаби се позиција Србије

 

https://www.youtube.com/watch?v=6Ok268smZ-A

 

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар