Правосуђе Саопштењe

Последњи пут апелујемо на Вучића да повуче Сорошеву промену Устава

Владајућа већина је најавила да ће до краја новембра практично једнопартијска Скупштина изгласати промену Устава у области правосуђа и да ће, након што је променила закон о референдуму, референдум заказати за 16. јануар, у сред празника. Ове промене Устава су дубоко противне интересима грађана Србије, одузимају правосуђе од народа и стављају га у руке банака, глобалних корпорација и белосветских интересних група.

Сорошева Фондација за отворено друштво је у периоду 2018-2019. године финансирала пројекат који су носили Друштво судија Србије и Удружење тужилаца Србије, који су припремили ове промене Устава. Само наиван човек може да поверује да је циљ уставних промена које финансира Сорош независност правосуђа.

Предложеним изменама Устава, а под паролом независности судија од политичких утицаја,  судови и судије се изузимају од било какве контроле изабраних народних представника и остављају на ветрометини утицаја интересних група и крупног капитала.  На овај начин, народ који је једини властан да суверено одлучује о носиоцима власти, губи део свог суверенитета, а носиоци суверености постају само они грађани који су уједно и  носиоци судијске функције.

Нико не спори да судије морају бити изузете од политичког утицаја. Ово се може решити, примера ради, непосредним изборима за чланове Високог савета судства или на неки други начин, али никако и ни под којим условима одвајањем судске власти од народа и прављењем посебне гране власти која народу не полаже никакве рачуне.

Сведоци смо да и данас невладин сектор и крупни капитал врше значајан уплив у одлучивање судија. Последњи такав пример је промена става Врховног касационог суда код трошкова обраде кредита, а на притисак Америчке привредне коморе и страних банака. Сведоци смо, такође, да неке невладине организације, попут Сорошевог Фонда за отворено друштво, већ годинама улажу значајан новац у стварање нових лидера у српском правосуђу. Замислимо какво ће нам правосуђе бити кад ти правосудни лидери буду сами себе бирали и одлучивали ко може, а ко не може бити судија.

Упозоравамо председника Србије и СНС-а Александра Вучића да се, зарад подршке запада и Сорошевих НВО, не игра са народном сувереношћу. ДЈБ-Суверенисти су и у оквиру преговора о изборним условима захтевали да власт одустане од ових уставних промена. Власт је то одбила. Ово је последњи пут да упућујемо овакав апел.

Власт гура референдум испод жита за 16. јануар, као да се стиди својих измена Устава

 

 

ДЈБ Суверенисти: Изменама Закона о референдуму слаби се позиција Србије

 

Измене Устава су пут ка контролисаним судијама од стране интересних група

 

 

 

 

 

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар