Pravosuđe Saopštenje

Poslednji put apelujemo na Vučića da povuče Soroševu promenu Ustava

Vladajuća većina je najavila da će do kraja novembra praktično jednopartijska Skupština izglasati promenu Ustava u oblasti pravosuđa i da će, nakon što je promenila zakon o referendumu, referendum zakazati za 16. januar, u sred praznika. Ove promene Ustava su duboko protivne interesima građana Srbije, oduzimaju pravosuđe od naroda i stavljaju ga u ruke banaka, globalnih korporacija i belosvetskih interesnih grupa.

Soroševa Fondacija za otvoreno društvo je u periodu 2018-2019. godine finansirala projekat koji su nosili Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca Srbije, koji su pripremili ove promene Ustava. Samo naivan čovek može da poveruje da je cilj ustavnih promena koje finansira Soroš nezavisnost pravosuđa.

Predloženim izmenama Ustava, a pod parolom nezavisnosti sudija od političkih uticaja,  sudovi i sudije se izuzimaju od bilo kakve kontrole izabranih narodnih predstavnika i ostavljaju na vetrometini uticaja interesnih grupa i krupnog kapitala.  Na ovaj način, narod koji je jedini vlastan da suvereno odlučuje o nosiocima vlasti, gubi deo svog suvereniteta, a nosioci suverenosti postaju samo oni građani koji su ujedno i  nosioci sudijske funkcije.

Niko ne spori da sudije moraju biti izuzete od političkog uticaja. Ovo se može rešiti, primera radi, neposrednim izborima za članove Visokog saveta sudstva ili na neki drugi način, ali nikako i ni pod kojim uslovima odvajanjem sudske vlasti od naroda i pravljenjem posebne grane vlasti koja narodu ne polaže nikakve račune.

Svedoci smo da i danas nevladin sektor i krupni kapital vrše značajan upliv u odlučivanje sudija. Poslednji takav primer je promena stava Vrhovnog kasacionog suda kod troškova obrade kredita, a na pritisak Američke privredne komore i stranih banaka. Svedoci smo, takođe, da neke nevladine organizacije, poput Soroševog Fonda za otvoreno društvo, već godinama ulažu značajan novac u stvaranje novih lidera u srpskom pravosuđu. Zamislimo kakvo će nam pravosuđe biti kad ti pravosudni lideri budu sami sebe birali i odlučivali ko može, a ko ne može biti sudija.

Upozoravamo predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića da se, zarad podrške zapada i Soroševih NVO, ne igra sa narodnom suverenošću. DJB-Suverenisti su i u okviru pregovora o izbornim uslovima zahtevali da vlast odustane od ovih ustavnih promena. Vlast je to odbila. Ovo je poslednji put da upućujemo ovakav apel.

Vlast gura referendum ispod žita za 16. januar, kao da se stidi svojih izmena Ustava

 

 

DJB Suverenisti: Izmenama Zakona o referendumu slabi se pozicija Srbije

 

Izmene Ustava su put ka kontrolisanim sudijama od strane interesnih grupa

 

 

 

 

 

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar