Vojvodina

Čega treba da se plašimo u vezi sa Linglongom

Umesto uvoda parafraza dela zaključka iz jednog od naših tekstova iz 2017 – Naša opčinjenost stranim investitorima ima skoro mitske razmere. Strani investitori ne dolaze da nam razviju ekonomiju i smanje nezaposlenost. Strani investitori nam nisu ni prijatelji ni neprijatelji. Oni dolaze da bi zaradili novac.

Od dolaska Linglonga videli smo:

  • Da je moguće da se počne izgradnja fabrike vredne preko milijardu dolara koja će proizvoditi preko 13 miliona guma godišnje bez Studije uticaja na životnu sredinu.
  • Da je moguće graditi bez građevinske dozvole.
  • Da odluka pokrajinskog građevinskog inspektora o zabrani gradnje i rušenju objekta ne mora da se poštuje.
  • Da ne mora da se poštuje ni zakon o radu.

Nakon ovako neskrivenog nepoštovanja zakona Republike Srbije pitamo se kako je moguće da na gradilištu rade strani radnici bez ličnih dokumenata u uslovima sličnom ropstvu nedostojnim čoveku.

Za sve ovo mnogi okrivljuju kineske investitore. Njihovo ponašanje je (iako nije opravdano) samo posledica. Kinezi će poštovati samo ono što se od njih traži. Ako se ne traži ništa, ništa neće ni da poštuju.

Sasvim je svejedno da li su ovakav dogovor u ime Republike Srbije sa njima napravili moćni pojedinci ili je dogovor usledio usled pritiska krupnog multinacionalnog kapitala (korporativnih interesnih grupa), mi treba da se plašimo samo slabe države i njenih institucija koje ne funkcionišu.

Žmure na očigledno kršenje zakona. Ne smeju čak ni da priđu gradilištu kao da se radi o nekoj kineskoj zabiti usred Srbije gde naši zakoni ne važe.

Aleksandar Korovljev
DJB Zrenjanin

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar