Саопштењe

Анализа тока, контроле и резултата референдума

Народна скупштина је 30.новембра са 3/4 већином изгласала промене Устава и расписала референдум усред празника за 16.јануар. На референдуму се одлучивало о томе да ли ће Србија приватизовати правосуђе, одустати од народне суверености у области правосуђа и дозволити да судије и тужиоци бирају сами себе. (https://dostajebilo.rs/blog/2021/12/23/41078/)

Како су фалсификовани резултати референдума

Власт је око 18 часова добила излазне анкете по којима је кампања НЕ убедљиво водила уз излазност од око 25%. У том тренутку је кренуло масовно фалсификовање потписа бирача на изводу из бирачког списка и убацивање листића у гласаче кутије. О овоме смо добили дојаве са терена од контролора и посматрача Суверениста који су то спречили на оним бирачким местима на којима смо имали контролу.

На пример, заменица председника ДЈБ Бранка Стамнековић је била посматрач на бирачком месту када се у 18:30 појавио члан СНС-а из општинске изборне комисије и тражио да бирачки одбор пошаље контролоре на терен да обиђу бираче који су се наводно јавили општинској изборној комисији да гласају од куће. Бранка је то спречила јер пријаве за гласање од куће могу да се поднесу до 11 часова.

Дојаве смо добијали и од грађана који су то приметили на својим бирачким местима. Посао фалсификовања нису могли да заврше до затварања бирачких места због великог обима посла. Око 22 часа председник СНС-а је саопштио пројекцију резултата и рад на постизању те пројекције је трајао до касно у ноћ.

Анализа резултата

Знајући на основу података са терена да је дошло до масовног фалсификовања резултата избора на бирачким местима на којима није било контроле и знајући да се такав фалсификат мора показати као статистичкa аномалијa у резултатима по бирачким местима, Суверенисти су одмах кренули у анализу записника са бирачких места који су пристизали од контролора и пристизали на интеренет страницу РИК-а (https://www.rik.parlament.gov.rs/zapisnici/390999) за бирачка места на којима нисмо имали контролоре.

У наредних 48 часова смо обрадили 8.157 бирачих места, од чега 8.138 општина и градова у Србији и прошли кроз сваки записник. Анализа записника је показала да је једна особа потписивала за све чланове бирачког одбора, да је једна особа уписивала разултате на различитим бирачким местима, да се велики број људи наводно јавио да гласа ван бирачког места иако је физички немогућа да контролори обиђу сва та бирачка места у тогу једног дана, да су подношени непопуњени записници који су накнадно попуњени и замењени са интеренет страници РИК-а и многи други.

Након што су обрађени и прегледани сви записници, Суверенисти су урадили статистичку анализу резултата са свих бирачких места. Како су резултати избора случајна варијабла за које важе Гаусова нормална расподела, за сваку општину су уређни просеци, стандардна девијација, минималне и максималне вредности за излазност, глас да и глас НЕ, као и интервал поузданости просека користећи Студентов т-тест. Након тога за свако бирачко место су утврђена одступања од вредности за целу општину. Утврђено је да за 3932 бирачка места резултати представљају толике статистичке аномалије да је једино објашњење фалсификат. Додатних преко 1000 бирачких места имају значајна статистичка одступања, али нису уврштена у кривичну пријаву.

Од 168 општина у којима је одржано гласање, у 13 општина постоје бирачка места са излазношћу преко 90%, у 26 са излазношћу преко 80% и 29 са излазношћу преко 70%. Само неколико примера:

  • У Сјеници постоји бирачко место 60 на коме је излазност 100% (771 од 771 уписаног бирача су наводно гласали, нико није био болестан, нико ван града, нико непокретан, сви су гласали на бирачком месту), а постоји и бирачко место на коме је излазност мања од 3% што је отприлике и заинтересованост грађана Сјенице за референдум.
    У Мајданпеку постоји бирачко место 35 на коме је излазност 100% (163 од 163 уписана бирача)
  • У Лебанима постоје бирачка места са излазношћу преко 98%.
  • У Трговишту постоје бирачка места са излазношћу преко 96%.
  • У Новом Пазару постоје бирачка места са излазношћу преко 96%, али и са мање од 2% што је отприлике и заинтересованост грађана Новог Пазара за референдум.
  • У Медвеђи постоје бирачка места са излазношћу преко 94%, али и са мање од 1%.
  • У Гаџином Хану постоје бирачка места са излазношћу преко 94%.
  • У Лесковцу постоје бирачка места са излазношћу преко 93%.
  • У Коцељеви постоје бирачка места са излазношћу преко 93%.
  • У Босилеграду постоје бирачка места са излазношћу преко 93%.
  • У Врњачкој бањи постоје бирачка места са излазношћу преко 93%.
  • У Ражњу постоје бирачка места са излазношћу преко 93%.
  • У Врањској бањи постоје бирачка места са излазношћу преко 92%.
  • У Власотинце постоје бирачка места са излазношћу преко 91%.

Кривична пријава и приговор РИК-у

На основу ове анализе, поднета је кривична пријава против чланова бирачких одбора и НН лица која су им помагала на 3.932 бирачка места за фалсификовање записника и фалсификовање потписа бирача. Ради се о бирачким местима на којима је наводно преко 600.000 бирача гласало да. Тужилаштво би морало да прегледа изводе из бирачког списка на којим су потписи бирача који су гласали, утврди преко графолога да је за велики број бирача нашкрабан фалсификован потпис, те да провери са тим бирачима да ли су гласали или не.

Док смо радили на кривичној пријави, РИК-у су стигли приговори бирача који потврђују наводе из кривичне пријаве:

  • из Тутина, бм 35, које је обухваћено кривичном пријавом Суверениста, који тврди да су на том бирачком месту гласала само 2 бирача, док у записнику стоји 202
  • из Бора, бм 35, које је обухваћено кривичном пријавом Суверениста, који тврди да је убачено 130 гласачких листића
  • из Београда, општина Вождовац, бм 59, на коме два бирача тврде да се неко потписао уместо њих пре него што су се они појавили у 18 часова
  • из Владичиног Хана, бм 28, које је обухваћено кривичном пријавом Суверениста, у коме члан бирачког одбора тврди да су на том бирачком месту за 7 бирача неко потписао да су гласали иако нису гласали
  • из Чачка, бм 47, на коме бирач тврди да је неко гласао уместо њене мајке

Ови приговори говоре да је фалсификовања било и на оним бирачким местима које нисмо уврстили у кривичну пријаву.

Контролори

Право на контролоре (чланове сталног састава бирачких одбора) и њихове заменике на републичком референдуму имају само посланичке групе у Народној скупштини. Због тога је ДЈБ у споразуму о унапређењу изборних услова тражио да на сваком бирачком месту један члан и један заменик буду на предлог опозиције. Власт је то прихватила и унешено је у члан 9. Споразума. Контролоре су требали да одреде седам потписника споразума: ДЈБ, Здрава Србија, Заветници, Двери, ДСС, ПОКС и СРС.
https://dostajebilo.rs/blog/2021/10/29/tekst-zakljucka-dijaloga-i-predlozi-djb-koji-nisu-prihvaceni/

ДЈБ је захтевао од других потписника Споразума да заједно направимо листу контролора за сва бирачка места без власти, јер ће у противном власт да направи хаос. Што због страха појединих опција да ће се открити колико су слаби са контролорима, што због слабе организованости, што због страха да ће бити преварени, овај предлог није наишао на подршку. Власт је тражила да се број бирачких места подели са 8, и Тадићев СДС, који није потписник Споразума, такође добије контролоре, да се свакој опцији придруже тачно одређена бирачка места и да свако посебно достави своје контролоре за та бирачка места, па ће власт да их обједини. Једино ДЈБ се побунио против тога. Сви остали су прећутно прихватили. То се десило 5.јануара и тада настаје хаос јер смо били приморани да зовемо контролоре који су нам се јавили за бирачка места која нам нису додељена и да их питамо да ли су спремни да промене своје бирачко место. Због тог хаоса, неки грађани који су се јавили после нове године нису били контактирани. Организација једноставно није стигла да процесуира њихове пријаве. Извињавамо се свима због тога.

Пошто су сви имали контролоре за нека бирачка места, али не и за тачно она места која је власт одредила у расподели, власт је одбацила све контролоре који нису били на тачно оним местима која су доделили свакој опозиционој опцији. Тако да, ако је ДЈБ имао контролора за неко бирачко место, а то бирачко место било одређено за ДСС који није имао контролора на том бирачком месту, власт је оставила то место празно. Борба да се попуне и та места је трајала све до ноћи пред референдум када су одређени последњи контролори.

СРС није хтео да сарађује ни са ким и већина “њихових” места су остала за власт. Тадићев СДС такође није сарађивао и имао само мали број контролора па је потпуно нејасно зашто су их уопште тражили. ПОКС је био у потпуном расулу због поделе и имао је јако мало контролора. На крају било је контролора на укупно 2500 бирачких места, од чега су Суверенисти попунили преко 67%, Заветници око 22% и остали остатак. Очигледно је за власт било јако важно да опозиција има што мање контролора.

На крају Суверенисти су били приморани да све своје контролоре који нису били прихваћени, њих 2000, пријави као посматраче. За посматраче није било накнаде, па је велики број одустао.

Како су се политичке опције определиле према референдуму

Доста је било је своју кампању званично најавио 29. новембра дан пре него што је Народна скупштина изгласала промене Устава. Дан касније Доста је било је са Здравом Србијом Милана Стаматовића потписао Декларацију Суверениста и званично започео кампању НЕ.

Власт је водила кампању за усвајање уставних промена, али је није пријавила.
Ђиласов ССП, Јеремићева Народна странка, ДС су исти дан највили да ће бојкотовали референдум.Кампањи НЕ су један по један прикључили Заветници, Двери, ДСС и ПОКС, али нису пријавили своје кампање.
Не давимо Београд се прикључио кампањи НЕ 23.децембра и пријавио своју кампању.
ПСГ се прикључуио кампањи НЕ 30.децембра, али није пријавио своју кампању.

Посматрачи

Свако удружење па и политичка странка су могли да пријаве референдумску кампању и тако стекну право на посматраче на свим бирачким местима, у општинским и градским поткомисијама и у РИК-у. Референдумска кампања је имали три званично пријављена учесника: Суверенисте, Не давимо Београд и Образ. Не давимо Београд је 23.децембра први пут позвао своје гласаче да гласају против, пријавио је кампању, али није пријавио посматраче нити је хтео сарадњу око контролора. Образ је имао мали број посматрача. Суверенисти су пријавили преко 2000 посматрача.

Медији

Ниједан од једина три учесника референдума није добио простор у медијима да води кампању. Власт није пријавила своју кампању тако да је кампања за уставне промене вођена незаконито, незванично злоупотребом државних ресурса преко институција државе и медија. Незаконита, незванична, прећутна кампања ДА је имала сав простор у медијима, у већини дневних новина је имала уметке који су убеђивали грађане да гласају да, слали су дописе у сва домаћинства у Србији којих је преко 2,5 милиона.

Суверенисти су били ограничени на то да воде кампању за НЕ искључиво преко друштвених мрежа. Ниједан медиј нас није позвао да изнесемо агрументе против референдума. Чак су нам и огласи преко друштвених мрежа били онемогућени од стране глобалних корпорација који све више и дубље цензуришу сва друштва у свету.

Закључак

На референдуму 16.јануара је победило НЕ. Резултати су фалсификовани на великом броју бирачким места на којима опозиција нија имала контролу.

Суверенисти не признају фалсификоване резултате референдума. Устав је одбрањен. Кривична пријава је правни основ за проглашење фалсификованих резултата референдума ништавим након промене власти.

Прилози:

Обрађени резултати са свих бирачких места из фалсификованих записника
Статистичка анализа резултата референдума по општинама

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар