Источна Србија Политика Саопштењe Социјална заштита

Није противзаконито, али је неморално

На данашњој седници Скупштине Града опет смо могли да се уверимо да председник Скупштине Предраг Мијатовић поступа дискриминаторски према одборницима из опозиционог клуба ДОСТА ЈЕ БИЛО-РИИС ИСТОК. Приликом излагања Градоначелника када је он рекао да опозициони одборници причају глупости није га прекидао, а одборници Татијани Стојадиновић (ДЈБ) није дозволио да реплицира због увредљивог обраћања том речју. Подучио ју је тада да тражи реч због повреде Пословника. Када је одборница покушала да објасни због чега је тражила реч искључио јој је микрофон.
Оно што се Градоначелнику није допало у излагањима јесте изнета замерка на рачун тога што директори јавних предузећа и Установа гостују на трибинама странке СНС у својству директора. Међутим, превидео је реченицу у којој је одборница Стојадиновић рекла да свако у своје име и име својих професионалних компетенција може да гостује где год жели и да буде члан било које странке, али то је оценила као злоупотребу директорског положаја. Жао нам је, али та појава има и свој назив а то је функционерска кампања која можда није законом регулисана, али је потпуно неморална. Такође, јавна је тајна да директори јавних предузећа и Установа добијају квоте за сигурне гласове и прикупљају их тако што уцењују своје запослене да им буду капиларни гласови. Мноштво је ствари које директори „морају“ да би показали своју лојалност владајућој странци и сви то знамо. Рећи ћемо „то сви раде када су на власти“. Управо против овога се бори Покрет ДОСТА ЈЕ БИЛО. Потребно је безусловно поштовати закон и ако су политичке радње забрањене на радном месту онда су забрањене за све, и за раднике и за руководиоце. Важно је, такође, детектовати све злоупотребе јавних ресурса у политичким кампањама и законски их ограничавати. Док се ово не успостави нећемо имати праведан изборни систем и праведну власт. За почетак, важно је изаћи на биралиште и јасно показати да ли си за ово што спроводи СНС, а потом потребно је одбранити свој избор.
Оно што је, такође, парадокс са последње седнице Скупштине Града јесте и више пута поновљена чињеница да Град Пожаревац издваја велики проценат буџета за социјална давања. Тужно је да чак и по критеријумима лоше социјалне политике коју има ова власт Град Пожаревац, Град са највећим просеком личних примања има толику потребу за социјалним давањима, а да при том хуманитарна удружења и хумани појединци непрестано имају „посла“. Тужно је да и даље ни једно од болесне деце из нашег Града још увек није прикупило средства за лечење. Тужно је да постоје бескућници, да нам стари умиру сами и гладни, да постоје деца која немају од кога да приме пакетић за Нову Годину… Да, социјална давања, са једне стране треба да буду већа, али да се не односе само на најтеже случајеве и осетљиве категорије становништва, већ свако дете треба да има подршку, сваки човек треба да има подршку своје државе, јер човек је најважнији њен ресурс. Са друге стране, Град са највећим буџетом у рангу Градова исте величине мора да има бољу политику смањења стопе незапослености и сиромаштва.
Татијана Стојадиновић, председник Градског Одбора ДЈБ, одборница у Скупштини Града Пожаревца

О аутору

Владан Аћимовић

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар