Саопштењe

Честитка за Дан државности Србије

Данас се сећамо два важна догађаја у историји нашег народа, првог када је запаљена искра слободе и другог када је постављен темељ националне уставности и суверенитета.

На Сретење Господње 1804. године, подигнут је Први српски устанак и започета је борба за ослобођење српског народа под вождом Карађорђем. Та борба је крунисана 1835. Сретењским уставом. У време када најмоћније европске империје још увек немају своје уставе, Србија је одлучила да своју модерну државност ослони на слободарство као водећи идеал.

Сретењски устав представља један од најлибералнијих, најдемократскијих и најмодернијих устава тог доба. Њиме је Србија укинула ропство и феудалне односе, али и прокламовала права и слободе грађана као што су неприкосновеност личности, слобода кретања и настањивања, неповредивост стана, равноправност грађана без обзира на веру и националност, независност судова и право на законито суђење.

Данас, 187 године касније, грађанима Србије се опет ваља борити за стицање ових права. Нека нас зато кроз будућност води слободарски дух наших предака.

Срећан дан државности Србије желе вам Суверенисти!

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар