Saopštenje

Čestitka za Dan državnosti Srbije

Danas se sećamo dva važna događaja u istoriji našeg naroda, prvog kada je zapaljena iskra slobode i drugog kada je postavljen temelj nacionalne ustavnosti i suvereniteta.

Na Sretenje Gospodnje 1804. godine, podignut je Prvi srpski ustanak i započeta je borba za oslobođenje srpskog naroda pod voždom Karađorđem. Ta borba je krunisana 1835. Sretenjskim ustavom. U vreme kada najmoćnije evropske imperije još uvek nemaju svoje ustave, Srbija je odlučila da svoju modernu državnost osloni na slobodarstvo kao vodeći ideal.

Sretenjski ustav predstavlja jedan od najliberalnijih, najdemokratskijih i najmodernijih ustava tog doba. Njime je Srbija ukinula ropstvo i feudalne odnose, ali i proklamovala prava i slobode građana kao što su neprikosnovenost ličnosti, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, ravnopravnost građana bez obzira na veru i nacionalnost, nezavisnost sudova i pravo na zakonito suđenje.

Danas, 187 godine kasnije, građanima Srbije se opet valja boriti za sticanje ovih prava. Neka nas zato kroz budućnost vodi slobodarski duh naših predaka.

Srećan dan državnosti Srbije žele vam Suverenisti!

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar