Саопштењe

ДЈБ-Суверенисти излази на изборе на свим нивоима

Главни одбор странке Доста је било (ДЈБ) са жаљењем констатује да за разлику од Ђиласове опозиционе колоне, још увек не постоје озбиљни разговори државотворне, суверенистичке опозиције о формирању једне колоне и поред јавно прокламоване наводне спремности парламентарних опција за сарадњу и вишеструких покушаја председништва ДЈБ да покрене барем један заједнички састанак на ту тему. ДЈБ је био стрпљив и до сада се нија оглашавао по овом питању, али је на жалост време за стрпљење истекло.

Како је већ извесно да ће избори бити расписани у наредних 7 данас, ДЈБ је приморан да се припрема да самостално изађе на изборе. Још увек смо отворени за сваку пристојну понуду парламентарне опозиције и остаћемо отворени до дана расписивања избора, али више немамо времена за чекање. ДЈБ разговора и са ванпарламентарним странкама које се противе француско-немачком плану за КиМ и санкцијама Русији.

Главни одбор странке Доста је било је, одмах након што је власт најавила да ће прихватити непромишљњни захтев про-ЕУ опозице за изборе до краја године и да ће ванредни парламентарни, покрајински и београдски избори бити одржани највероватније 17. децембра, донео одлуку о учешћу на изборима и овласти Председништво да уђе у разговоре око предизборних коалиција.

Главни одбор је размотрио доступна кредибилна истраживања јавног мњења која потрврђују да је опозициона сцена расцепкана на велики број политичких опција које све имају подршку између 1% и 3%. Само једна или евентуално две политичке опције би могле у овом тренутку да самостално изађу на изборе и буду колико-толико сигурне да би ушле у Народну скупштину.

Једна колона за све опозиционе опције би била могућа и пожељна за промену власти, када не би постојала два питања која су вододелница опозиционе политичке сцене: 

  • одбацивање француско-немачког плана за КиМ
  • не санцкијама Русији

Опозиција у Србији је оштро подељена по ова два питања. Про-ЕУ опозиција која се окупља око Драган Ђиласа је за прихватање француско-немачког плана за КиМ и за увођење санција Русији. Постоји и много, много других важних питања, али сва одлазе у други план пред ова два, за овај историјски тренутак, најважнија питања за Србију.

И да, изузетно су важни и животни стандард грађана и очување животне околине и борба против криминала и корупције и борба против партократије и партијског запошљавања и борба за домаћу привреду и пољопривреду и потреба децентрализације Србије и промена изборног система и владавина права и многа друга питања.

Чак и када бисмо били позвани и када би нам било понуђено, ДЈБ-Суверенисти не би и неће прихватити предизборну коалициону саарадњу ни са једном политичком опцијом која прихвата француско-немачки план за КиМ и која је за увођење санција Русији.

Пошто једна опозициона колона из наведених разлога није могућа, намеће се решење о две колоне. Овај предлог има широку подршку у бирачком телу.

За ДЈБ предизборна коалиција је могућа са свим релевантним опозиционим опцијама које одбацују француско-немачки план за КиМ и противе се санцкијама Русији. ДЈБ сматра да је потребно окупљање свих таквих опозиционих опција на једну листу.

Да ли ће се ова коалиција заиста и дестити не зависи од ДЈБ, већ зависи пре свега од тренутно парламентарних странака. ДЈБ је спреман за разговоре о сарадњи и направио је вишеструке прве кораке према свим државотвнорним опцијама, али је наишао на игнорисање, ћутање и затворена врата. Осим јавних позива опозиционих лидера државотворне, парламентарне опозиције, никаквих других озбиљних позива и нема. Изгледа да политичке воље за широком државотворном, суверенистичко коалицијом нема и да је највећа брига опозиционих лидера да то не исплива на видело и да онда не буду са правом прозвани од стране гласача који очигледно траже широко окупљање.

Странка ДЈБ је и даље отворена за сваку пристојну понуду парламентарне опозиције и остаћемо отворени до дана расписивања избора, али више немамо времена за чекање. Надамо се да ће разум, жеље бирачког тела и интереси државе превладати и да ће до коалиције државотворних, суверенистичких опција ипак доћи.

Ознаке

О аутору

Доста је било - Суверенисти

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар