Saopštenje

DJB-Suverenisti izlazi na izbore na svim nivoima

Glavni odbor stranke Dosta je bilo (DJB) sa žaljenjem konstatuje da za razliku od Đilasove opozicione kolone, još uvek ne postoje ozbiljni razgovori državotvorne, suverenističke opozicije o formiranju jedne kolone i pored javno proklamovane navodne spremnosti parlamentarnih opcija za saradnju i višestrukih pokušaja predsedništva DJB da pokrene barem jedan zajednički sastanak na tu temu. DJB je bio strpljiv i do sada se nija oglašavao po ovom pitanju, ali je na žalost vreme za strpljenje isteklo.

Kako je već izvesno da će izbori biti raspisani u narednih 7 danas, DJB je primoran da se priprema da samostalno izađe na izbore. Još uvek smo otvoreni za svaku pristojnu ponudu parlamentarne opozicije i ostaćemo otvoreni do dana raspisivanja izbora, ali više nemamo vremena za čekanje. DJB razgovora i sa vanparlamentarnim strankama koje se protive francusko-nemačkom planu za KiM i sankcijama Rusiji.

Glavni odbor stranke Dosta je bilo je, odmah nakon što je vlast najavila da će prihvatiti nepromišljnjni zahtev pro-EU opozice za izbore do kraja godine i da će vanredni parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori biti održani najverovatnije 17. decembra, doneo odluku o učešću na izborima i ovlasti Predsedništvo da uđe u razgovore oko predizbornih koalicija.

Glavni odbor je razmotrio dostupna kredibilna istraživanja javnog mnjenja koja potrvrđuju da je opoziciona scena rascepkana na veliki broj političkih opcija koje sve imaju podršku između 1% i 3%. Samo jedna ili eventualno dve političke opcije bi mogle u ovom trenutku da samostalno izađu na izbore i budu koliko-toliko sigurne da bi ušle u Narodnu skupštinu.

Jedna kolona za sve opozicione opcije bi bila moguća i poželjna za promenu vlasti, kada ne bi postojala dva pitanja koja su vododelnica opozicione političke scene: 

  • odbacivanje francusko-nemačkog plana za KiM
  • ne sanckijama Rusiji

Opozicija u Srbiji je oštro podeljena po ova dva pitanja. Pro-EU opozicija koja se okuplja oko Dragan Đilasa je za prihvatanje francusko-nemačkog plana za KiM i za uvođenje sancija Rusiji. Postoji i mnogo, mnogo drugih važnih pitanja, ali sva odlaze u drugi plan pred ova dva, za ovaj istorijski trenutak, najvažnija pitanja za Srbiju.

I da, izuzetno su važni i životni standard građana i očuvanje životne okoline i borba protiv kriminala i korupcije i borba protiv partokratije i partijskog zapošljavanja i borba za domaću privredu i poljoprivredu i potreba decentralizacije Srbije i promena izbornog sistema i vladavina prava i mnoga druga pitanja.

Čak i kada bismo bili pozvani i kada bi nam bilo ponuđeno, DJB-Suverenisti ne bi i neće prihvatiti predizbornu koalicionu saaradnju ni sa jednom političkom opcijom koja prihvata francusko-nemački plan za KiM i koja je za uvođenje sancija Rusiji.

Pošto jedna opoziciona kolona iz navedenih razloga nije moguća, nameće se rešenje o dve kolone. Ovaj predlog ima široku podršku u biračkom telu.

Za DJB predizborna koalicija je moguća sa svim relevantnim opozicionim opcijama koje odbacuju francusko-nemački plan za KiM i protive se sanckijama Rusiji. DJB smatra da je potrebno okupljanje svih takvih opozicionih opcija na jednu listu.

Da li će se ova koalicija zaista i destiti ne zavisi od DJB, već zavisi pre svega od trenutno parlamentarnih stranaka. DJB je spreman za razgovore o saradnji i napravio je višestruke prve korake prema svim državotvnornim opcijama, ali je naišao na ignorisanje, ćutanje i zatvorena vrata. Osim javnih poziva opozicionih lidera državotvorne, parlamentarne opozicije, nikakvih drugih ozbiljnih poziva i nema. Izgleda da političke volje za širokom državotvornom, suverenističko koalicijom nema i da je najveća briga opozicionih lidera da to ne ispliva na videlo i da onda ne budu sa pravom prozvani od strane glasača koji očigledno traže široko okupljanje.

Stranka DJB je i dalje otvorena za svaku pristojnu ponudu parlamentarne opozicije i ostaćemo otvoreni do dana raspisivanja izbora, ali više nemamo vremena za čekanje. Nadamo se da će razum, želje biračkog tela i interesi države prevladati i da će do koalicije državotvornih, suverenističkih opcija ipak doći.

Oznake

O autoru

Dosta je bilo - Suverenisti

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar