Politika Saopštenje

Zašto nema jedne predizborne kolone za odbranu Kosova i Metohije

U poslednjih mesec dana svim parlamentarnim suverenističkim strankama su puna usta poziva na okupljanja. Svi su pozivali na okupljanje, ali do okupljanja očigledno nije došlo. Da li su ti pozivi zaista bili iskreni ili su samo deo političke predstave? Na ovo pitanje je u sinoćnom Otvorenom razgovoru odgovor dao predsednik stranke Dosta je bilo Saša Radulović.

Saša Radulović je objasnio da praktično svi opozicioni birački žele jednu kolonu svih stranaka koje se bore protiv francsuko-nemačko sporazuma i za očuvanje Kosova i Metohije. To očekivanje birača da dođe do okupljanja je napravilo veliki pritisak na lidere parlamentarnih opozicionih stranaka, pre svih Miloša Jovanovića i NDSS-a, Milice Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika i Boška Obradovića iz Dveri.

Sa druge strane te želje birača, Miloš Jovanović je još pre mesec dana već napravio svoju kolonu NADA u kojoj je i POKS, dok su Zavetnici i Dveri takođe napravili svoju kolonu. I pored proklamovanih javnih obraćanja da žele “nacionalno okupljanje”, ni jedan od lidera ove tri stranke niti su telefonom zvali jedni druge, niti su zvali ostale političke stranke, nuti su pokušali da zakažu makar jedan sastanak. Stranka DJB je više puta bezuspešno pokušala da zakaže sastanke sa ove dve već formirane kolone, ali smo na žalost naišli na potpuno ignorisanje.

Pritisak od strane birača je rastao i u razgovor su se umešali i intelektualci Milo Lompar i Matija Bećković čije pozive na sastanak nisu mogli da odbiju i tako se i desio sastanak u prostorijama NDSS-a u prethodnu nedelju. Od drugih učesnika sastanka smo saznali da je Miloš Jovanović kazao da ne želi da stranka Dosta je bilo prisustvuje tom sastanku, tako da nismo ni pozvani. To je bio i ostao jedini sastanak suverenističke opozicije. Drugih sastanaka nije bilo.

Taj sastanak i pravljenje jedne kolone  je propalo pre svega zbog Miloša Jovanovića i NDSS-a. Na sastanku su postavili uslov koji praktično znači da svi moraju da se obavežu na saradnju sa Đilasom nakon izbora. Ovaj naizgled bezazlen uslov u stvari čini veliki problem svim strankama čiju su glasači protiv Đilasove politike koja je za francusko-nemački sporazum i za uvođenje sancija Rusiji. Pristajnje na ovaj uslov bi značio velik udarac za sve  ostale stranke i Miloš Jovanović je to znao ili je morao znati.

Deo krivice nose i lideri Zavetnika i Dveri. Da su zaista bili iskreni u svojim javnim pozivima za “nacionalno okupljanje”, pozvali bi ostale i organizovali sastanak sa ili bez Miloša Jovanovića ili bi se barem odazvali na pozive DJB. I danas da su iskreni moglo bi da se organizuje okupljanje svih osim NDSS-a što bi onda stavilo Miloša Jovanovića u jako tešku poziciju da odbije okupljanje.

Ceo igrokaz i dupli pas koji je odigran je imao samo jedan cilj: da se sa sebe skine odgovornost za ignorisanje želje birača da se napravi jedna kolona. Stranke naravno imaju pravo da samostalno donose odluke u svom stranačkom interesu o tome kako će izaći na izbore. Ali nemaju pravo da zamajavaju i obmanjuju javnost.

O autoru

Dosta je bilo - Suverenisti

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar