Интервју

Бранислав Михајловић за Данас: Нисам фикус Саше Радуловића, али га поштујем

Преузимате покрет Доста је било у незгодном тренутку када је један број чланова избачен из покрета, а неки су самостално то учинили. Колико ће за вас све то представљати додатни терет у будућем раду?
После локалних избора у Београду, где смо остварили 3,9 одсто гласова нормално је да се појави одређено незадовољство и осипање чланова ДЈБ. Међутим, паралелно са оправданим незадовољством десила се и манипулација тим незадовљством. Занимљиво је да су турбуленције настале у тренутку када је бивше руководство поднело оставке, а ново још није било изабрано. Сасвим сигурно је да су неки хтели да искористе врло осетљиву ситуацију у ДЈБ за некакву личну корист. Ми у покрету смо изгледа били толико демократски и транспарентни да је то попримило неке димензије од којих смо сви имали штету. Ја ћу учинити све да те догађаје оставимо иза себе и да радимо на јачању организације”, каже у разговору за Данас новоизабрани председник покрета Доста је било Бранислав Михајловић.

Тврдите да је ДЈБ и превише демократски покрет, а сада већ бивши чланови истичу да ту нема ни д од демократије ?
Лично мислим да ћемо из тих дешавања извући поуке. Дорадићемо Статут, попунићемо чланство у кључним органима странке као што је Статутарна комисија и Надзорни одбор како бисмо пукотине које су искоришћене у турбулентним догађањима успели да закрпимо. Свесни смо да морамо да средимо регистрацију странке и да дигнемо транспарентност на виши ниво.

И побољшате односе са новинарима?
То под број један. Са новинарима више нема свађе ни по коју цену. Бар ћу се ја трудити да тако буде, јер се мора узајамно поштовати свака струка.
Уколико одбегли чланови пожеле да се врате у покрет, да ли бисте их примили назад?
Врло радо, под условом да се ради о добрим намерама.Важна је обострана здрава и квалитетна комуникација. Ни са једним од члановима који су напустили организацију нисам у лошим односима, нити имам намеру да покварим односе. Остављам отворена врата и било би ми драго да нам се добри људи врате.

Проблем је и што вам је посланички клуб преполовљен?
У почетку смо имали 16 посланика, али је у међувремену отишло девет. То није мали број. Наша снага би била већа да је остао број са почетка и зато треба држати отворена врата и ако се сви кунемо у изворне принципе ДЈБ, зашто се онда не бисмо ујединили.

Да ли ће Саша Радуловић, бивши председник, остати шеф посланичлког клуба?
Он остаје шеф посланичког клуба, али на првој наредној седници Председништва одлучићемо како даље.

Колико су напади ДЈБ на друге опозиционе странке у време београдских избора само наштетиле покрету?
У Бору, где смо остварили добар резултат, две опозиционе колоне сарађивале су у свему.
У Београду тога није било. Огромна енергија је потрошена на расправе између опозиције, а СНС је добио. Мој став је да ћу држати стално отворена врата за разговоре са опозицијом, осим са СНС и владајућим структурама Александра Вучића и његове коалиције. Политичари су ту да би разговарали. Трудићемо се да разговарамо са свима, тако да наше кључне вредности задржимо, али та комуникација мора бити двосмерна. Трудићемо се да нико од нас убудуће не каже нећемо са тим и тим, јер добрих људи има свуда. Не желимо да дижемо зидове око себе.

Значи спремни сте да разговарате и са Ђиласом око његовог новог савеза ?
Он је сада у фази конституисања удружења грађана и зашто ми не бисмо сачекали да уради Статут, програм, да видимо шта је то што планира. Ђилас је препознатљив у Београду, али у широј Србији није. Нема инфраструктуру, нема организацију и ако видимо да постоји материјал за конструкцију стварних демократских промена, а не да је једини разлог огољени долазак на власт, разговараћемо.

Како сте одбранили изворне принципе ако сте били у коалицији са Дверима чији је програм дијаметрално различит од вашег?
Јесмо, јер коалиција није била програмска, већ коалиција за одређену намену и одређени изборни циклус.

Видите ли одговорност неког одређеног у ДЈБ због драстичног пада популарности покрета?
Нормално је када дође до пада популарности да се потеже питање одговорности. То што је бивше руководство поднело оставку сматрам часним и моралним чином.

Има ли истине у тврдњама неких ваших бивших колега да ће Саша Радуловић наставити да управља покретом из сенке и то кроз Програмски савет у коме је комплетно бивше председништво?
Са тим питањем сусретали смо се свугде у Београду. Схватио сам да Београђани сматрају да ће након избора Саша бити спритус мовенс организације. То је зато што мене не знају. Ја сам човек са којим је немогуће манипулисати, човек који не може да буде фикус. Могу бити само свој. Имам респект према Саши као оснивачу покрета и осталим члановима председништва који су направили специфичан програм на политичкој сцени. Тај тим има способности да ради у програмском делу. И то је значајно ојачање ДЈБ, то је наша Влада у сенци. Програмски савет, међутим, неће имати било какве везе са организацијом јер ћемо ми одлучивати. Заједничким деловањем створићемо претпоставке да на следећим изборима останемо парламентарна странка што нам је један од циљева.

Имате ли планове да покрет коначно прерасте у странку ?
Апсолутно. Не планове, то нам је обавеза. Планирамо да у наредна два-три месеца средимо регистрацију странке.

Слабо се чујете у парламенту, не реагујете ни на шта, па ни на страшне увреде Александри Јерков које добија од радикала?
Једна од ствари коју одмах треба поправити је да вратимо стари почетни елан. Одмах после празника спремни смо да опет шаљено оне наше препознатљиве слике из парламента. Међутим и даље ћемо бојкотовати оне делове седнице на којима напредњаци читају литетерарне радове о својим амандманима.

Највише трага сте оставили у РТБ Бор и у борби против вечитог директора Спасковског. Верујете ли да ће у чистки коју најављује СНС он коначно бити почишћен?
Не баш, јер је Спасковски део партократског система који се храни корупцијом, који сеже до врха државе. Као човек који је део тог система и има 70 година и давно је требало да оде у пензију, верујем да ће га тај партократски апарат држати што је могуће дуже.

Да ли сте још запослени у РТБ БОР?
Замрзао сам радни однос избором на место председника ДЈБ. Ја сам девет година у том комбинату био изложен мобингу. Осам година сам водио поступак због мобинга и добио спор 2015. године, али извршење те судске пресуде никада није спроведено. Имам четрдесет година радног стажа, а трећину свог живота провео сам у соби за плакање, само зато што сам био свој. А сада у Београду чујем биће он фикус Саше Радуловића, или ће Радуловић даљинским да управља мноме. Фикус и да хоћу – не могу да будем.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Odvratni Danas.Otprilike, “Da li ste spremni da razapnete Sašu Radulovića na krst, da mu skinete glavu, da se udaljite od ekstremnih fašista iz Dveri i da stanete iza medenog, velikodušnog, dobroćudnog mesiju, Isusovog naslednika, prepodobnog i prepoštenog Dragana Đilasa?” Fuj! Odvratno da odvratnije ne može.

  • Zatisje, necija ega su dobila satisfakciju a opet nema radosti!!
    Postacemo stranka , mozda vratiti stare clanove, postupacemo lepo sa jacima kao sto su novinari ili jace stranke.. . I kako dalje ? Pa nikako nema dalje.Mozemo formu uredjivati do ludila ali sadrzajno nema pomaka. Jedino mozemo u “sobu placa” pa onda mozda za 15 godina dobijemo i neku tuzbu.
    Napred moze samo onaj ko postuje pravila. A pravila su mafijaska. Ako lazem moras i ti , ako kradem moras i ti i ako ubijem moras i ti, jer jedino si tako uskladjen sa pravilima i kompatibilan.
    Kakav otpor uredjenju Srbije. Kao da je vecina neciste savesti pa se boji pravne drzave da ih ne podkaci zbog njima znanih sopstvenih grehova.
    I na kraju kakvo provlacenje Radulovica kroz blato. Prvo od politickih suparnika i mafije a sad od dojucerasnjih saradnika. On ocigledno nikom ne odgovara i nikom nije pozeljan [diletanti i postovaoci onog sto ne razumeju].
    A novinari ocigledno traze njegovu glavu na tacni ili bar njegovo placno kajanje za zlodela koja ucini. To je preduslov za malo mesta kod njih u kontaminiranoj gomili papira.
    Retko ko moze razumeti [ sto je zaprepascujuce] da se ne vodi borba izmedju dva fudbalska tima za koje vaze potpuno ista pravila pa mogu do mile volje da se nadmecu. Pa potom trener uoci da su mu golman i levo krilo slabe tacke pa ih za naredni susret promeni drugim igracima sa klupe. Ovde je borba izmedju dve grupacije koje igraju po razlicitim pravilima. Prva koja igra po zakonu, siromasna je, zeli da uvede red u sistem i kazni one koji su izazvali nered. I druga koja je bogata, igra po mafijskim pravilima, koja je izazvala nered i kojoj preti zatvor. Sta tu mogu pomoci zamene mesta klupe i tima?

  • Mihajlovic ima težak zadatak da proba da vrati u pokret ono što valja. Nadam se da će imati uspeha u tome.
    Jer,bez obzira da li su njihovi razlozi za izlazak iz pokreta u tom trenutku bili opravdani ili ne,oni će u očima prosečnog srpskog birača uvek biti i ostati preletači.Tako da je i njima dugoročno negde u interesu da se vrate,ako su ok,pogotovo ako je očigledno da su se stvari u pokretu promenile

    • Tanja, znate li vi šta je preletač? Evo ja ću vam reći: onaj političar koji zarad vlastitog interesa ode (“preleti”) u drugu stranku.

    • Hvala na definiciji.
      Šta god ovde dalje da komentarišem,naškodiću Djb-u,a to nikako ne želim,jer otkad pratim politiku(a pratim je poprilično, još od srednje škole,pre svega iz razloga što presudno utiče na ekonomiju),ništa se po meni za Srbiju nije pojavilo bolje od Djb-a ikada,tako da šta god oni uradili,kakvu god taktiku i strategiju za svoj politički opstanak i razvoj imali u budućnosti-ušli u koaliciju,ne ušli u koaliciju,ja ću glasati za njih dok god postoje i ubedjivaću sve oko mene da su oni najbolji izbor.Podrška za Djb,Djb forever!

    • Naravno da ostajemo ZA Djb, ali samo u slučaju da se ponovo spoje sa onima koje su u poslednjem cugu izbacili. Koliko vidim i čujem od Mihajlovića, to nije nemoguće.

    • Pohvalila bih Mihajlovićev intervju. Jako dobar intervju i čini se da Mihajloviću politika leži.Dopada se ljudima.
      Naročito mi se dopala ona poruka “dobrih ljudi ima svuda”.Opozicija i sva da se nakupi na gomilu to opet nije dovoljno da se pobedi Vučić,potrebno je nekoga i iz onog tabora prebaciti na stranu opozicije. Primer je Niš

  • Како бити поштен а сарађивати са лоповима?! Побољшати однос према новинарима, који то нису, који су лажови, пропагандисти, који слуђују а не извештавају?! САШИНА ПРИНЦИПИЈЕЛНОСТ ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ, само то вас разликује од осталих, програм се лако мења, али радити онако као што говориш – то је већ велики напредак српске политике.
    Ја вас гласам од почетка, због принципијелности. А нисам типични ваш гласач, долазим са дела десног (националног и либералног) пол. спектра.

  • Gospodine Mihajloviću
    Gledao sam vas i slušao, ranije u skupštini a neki dan na N1 i Pravom uglu. Moram da vam odam priznanje na odgovorima koja nisu bila nimalo prijatna, ne teška! Nadam se da ćete nastaviti tradiciju uspešnih političara koju je vaša krajina dala Srbiji. Ne samo uspešnih, nego pre svega, rodoljubivih političara kojima je Srbija bila na prvom mestu, mada ni oni(Pašić) nisu bili gadljivi na novac! Verujem da će i narod Srbije stati uz vas jer ste autentični predstavnik naroda domaćinske Srbije kome su naša braća iz Crne Gore, Bosne i Krajine, Like i Banije absolutno uzeli svu vlast na temelju informbirovske priče o velikosrpskoj buržoaziji jo da vne 1945 godine. Svako ko je iole pokazao otpor takvom gledanju na istorijsku zbilju završavao je u zatvoru, robiji, golim otocima itd. Veličali su sebe pobednici i naturajući Srbiji istoriju, jezik i kulturu koja nije bila naša. Akademik Mihajlović je odavno upozoravao da mi južno od Beograda nesmemo ni svojim jezikom da govorimo iako u tom moravsko nišavskom slivu govori preko 65% procenata stanovništva. Zato nam sada presedava čovek poreklom od Bugojna, u skupštini do reči ne možete da dođete od Martinovića, Atlagića, Rističevića, Šešelja, Linte, …… Ministrica Mihajlović rodom iz Tuzle objašnjava regionu istočne Srbije da jim aerodrom ne treba a onda sa Vučićem trče u Banja Luku da pomognu, novcem građana Srbije razvoj tamošnjeg aerodroma!?!?! Probajte gospodine Mihajloviću da održite besedu u skupštini na svom jeziku, onom kojim govore vaši sugrađani u Boru! Oni se podsmevaju i jednom B. Obradoviću, čoveku iz srca Šumadije kada govori. Dotle je stiglo. a narod se ponaša kao ona žaba bačena u ladnu vodu i ne shvata da je temperatura pred tačkom vrenja. Možda ovo buđenje nišlija i poževljana odražava svu bedu u koju su ih ovi pljačkaši Srbije doveli ! Da se razumemo nemam ništa protiv građana Srbije ali rezultat mora da bude merilo uspešnosti a ne bajne ocene na fakultetima ispred 20, 30 godina, kupljene diplome i doktorati ! Rezultat, bato! Koliko znam u jednoj primorskoj opštini u Sloveniji je crnac gradonačelnik! Izabrali su ga njegovi sugrađani na osnovu rezultata a ne na ocenama, pripadnosti te ili one partije ili klana. Dopalo mi se kada ste rekli da vam je specijalnost strategija, da ste strateg i da na taj način jedino umete da razmišljate i radite. Pomno ću pratiti vaš rad i nadam se da će biti rezultativan za razliku od ovih skorojevića kojima je pljačka jedina “strategija” !