Интервју

Интервју Војина Биљића за Политику: Oбјавићемо тајне уговоре

Кампању сте започели запловивши бродом „Коруптоломац” на Савском пристаништу. Зашто баш тамо?

Са реке се јасно види шта је основ корупције и извлачeња новца грађана. Огромно земљиште  неко је добио будзашто у пљачкашкој приватизацији или је бесправно изградио виле на Савском насипу. Поклоњено је сто хектара земљишта у Савском амфитеатру и 200 хектара земљишта у Луци Београд. Опорезујући неизграђено грађевинско земљиште светске метрополе направиле су метрое, а наше власти су га поклониле тајкунима и хоће да граде од кредита.

Рекли сте да је „Београд на води” споменик корупцији. Како бисте се ви, као чинилац власти односили према том пројекту?

Залажемо се за раскидање уговора, а сматрамо да има основа и да се уговор проглаши ништавним. Могућности су сужене због специфичних надлежности четири уговорне стране на том пројекту. Међутим, свако треба да одговара за штету коју је нанео Београду, а даље пропадање и штета се могу спречити. Град, на пример, може да наметне опорезивање неизграђеног грађевинског земљишта на простору Београда на води, чиме би на годишњем нивоу могао да убира приход од 10 милиона евра.

Борбу против корупције истичете као окосницу вашег програма

То је велики проблем за Београд, јер огроман део буџета се исисава кроз тајне уговоре, партијско запошљавање и намештене конкурсе. По доласку на власт објавићемо све тајне уговоре, увести потпуну транспарентност у раду Града, спречити страначко запошљавање.

Шта су још ваши адути?

Наш главни адут су решења из нашег програма у 20 тачака и потпуно чисти кредибилни људи који су ушли у политику да би променили накарадни систем и зауставили пропадање друштва. Чим добијемо поверење грађана, обезбедићемо бесплатне вртиће за сву децу, смањићемо порез на имовину за домаћинства и укинути локалне таксе за породични бизнис. Изградићемо и канализацију у приградским општинама.  

Који би били ваши први кораци по доласку на власт?

Међу најважнијим ставкама за које ћемо се залагати су, осим опорезивања неизграђеног грађевинског земљишта, враћање новца родитељима за преплаћене вртиће и обезбеђивање бесплатних уџбеника. Страшно  је да уџбеници за пети разред коштају 17 хиљада колико кошта и ремек дело, 16 књига Слободана Јовановића у тврдом повезу.

Велики део критика опозиције односи се и на јавни превоз. Шта бисте на том пољу променили?

Одавно смо указивали на штетност и противуставност „бус плуса” и зато се залажемо за раскидање уговора са „Апексом” и враћање наплате у надлежност ГСП-а. Ми ћемо преполовити цену градског превоза на 1.500 динара месечно за зону 1,2  и 2.500 динара за зону 3,4, и обезбедити бесплатан превоз за ученике, студенте и пензионере. Београђани не купују карте не зато што неће, већ зато што немају новца. Неразумно  је очекивати да неко ко је из Лазаревца, а ради близу центра града и чија је плата 30.000 динара, плаћа 5.000 динара месечно за превоз.

Александар Шапић је рекао да, што се њега тиче, коалиција са вама не долази у обзир. Ко би ипак у постизборној комбинаторици могао да постане ваш партнер?

Коалиција ДЈБ и Двери ”Да ови оду, а да се они не врате” обавезала се да неће улазити ни у какву сарадњу са СНС и њиховим сателитима. Идемо на то да будемо најјача опција и да победимо. Када је реч о другим странкама, могућа је сарадња са онима који поштују наше принципе јавног трошења новца грађана, борбе против корупције и паразитског система, и који нису злоупотребљавали јавне ресурсе.

Ана Вуковић

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nije lako menjati sistem, a vi gospodo to najavljujete. Mnogo je tu novca i moći uticajnih ljudi, a i veliki interes mocnih sila da Srbija tone sa bolescu zvanom PARTOKRATIJA. Zato vas Han nije pozvao, zato vas nema nigde u medijima, zato je akcenat botova na svaki mali text o vama. Jednoumlje i diktatura je bila i pre AV, samo sto je sada malo organizovanija. Sa vasim revolucionarnim stavom svima smetate, sto treba da vam bude podstrekt da budete jos uporniji.