Intervju

Intervju Vojina Biljića za Politiku: Objavićemo tajne ugovore

Kampanju ste započeli zaplovivši brodom „Koruptolomac” na Savskom pristaništu. Zašto baš tamo?

Sa reke se jasno vidi šta je osnov korupcije i izvlačenja novca građana. Ogromno zemljište  neko je dobio budzašto u pljačkaškoj privatizaciji ili je bespravno izgradio vile na Savskom nasipu. Poklonjeno je sto hektara zemljišta u Savskom amfiteatru i 200 hektara zemljišta u Luci Beograd. Oporezujući neizgrađeno građevinsko zemljište svetske metropole napravile su metroe, a naše vlasti su ga poklonile tajkunima i hoće da grade od kredita.

Rekli ste da je „Beograd na vodi” spomenik korupciji. Kako biste se vi, kao činilac vlasti odnosili prema tom projektu?

Zalažemo se za raskidanje ugovora, a smatramo da ima osnova i da se ugovor proglaši ništavnim. Mogućnosti su sužene zbog specifičnih nadležnosti četiri ugovorne strane na tom projektu. Međutim, svako treba da odgovara za štetu koju je naneo Beogradu, a dalje propadanje i šteta se mogu sprečiti.Grad, na primer, može da nametne oporezivanje neizgrađenog građevinskog zemljišta na prostoru Beograda na vodi, čime bi na godišnjem nivou mogao da ubira prihod od 10 miliona evra.

Borbuprotiv korupcije ističete kao okosnicu vašeg programa

To je veliki problem za Beograd, jer ogroman deo budžeta se isisava kroz tajne ugovore, partijsko zapošljavanje i nameštene konkurse. Po dolasku na vlast objavićemo sve tajne ugovore, uvesti potpunu transparentnost u radu Grada, sprečiti stranačko zapošljavanje.

Šta su još vaši aduti?

Naš glavni adut su rešenja iz našeg programa u 20 tačaka i potpuno čisti kredibilni ljudi koji su ušli u politiku da bi promenili nakaradni sistem i zaustavili propadanje društva. Čim dobijemo poverenje građana, obezbedićemo besplatne vrtiće za svu decu, smanjićemo porez na imovinu za domaćinstva i ukinuti lokalne takse za porodični biznis. Izgradićemo i kanalizaciju u prigradskim opštinama.  

Koji bi bili vaši prvi koraci po dolasku na vlast?

Među najvažnijim stavkama za koje ćemo se zalagati su, osim oporezivanja neizgrađenog građevinskog zemljišta, vraćanje novca roditeljima za preplaćene vrtiće i obezbeđivanje besplatnih udžbenika. Strašno  je da udžbenici za peti razred koštaju 17 hiljada koliko košta i remek delo, 16 knjigaSlobodana Jovanovića u tvrdom povezu.

Veliki deo kritika opozicije odnosi se i na javni prevoz. Šta biste na tom polju promenili?

Odavno smo ukazivali na štetnost i protivustavnost „bus plusa” i zato se zalažemo za raskidanje ugovora sa „Apeksom” i vraćanje naplate u nadležnost GSP-a. Mi ćemo prepoloviti cenu gradskog prevoza na 1.500 dinara mesečno za zonu 1,2  i 2.500 dinara za zonu 3,4, i obezbediti besplatan prevoz za učenike, studente i penzionere. Beograđani ne kupuju karte ne zato što neće, već zato što nemaju novca. Nerazumno  je očekivati da neko ko je iz Lazarevca, a radi blizu centra grada i čija je plata 30.000 dinara, plaća 5.000 dinara mesečno za prevoz.

Aleksandar Šapić je rekao da, što se njega tiče, koalicija sa vama ne dolazi u obzir. Ko bi ipak u postizbornoj kombinatorici mogao da postane vaš partner?

Koalicija DJB i Dveri ”Da ovi odu, a da se oni ne vrate” obavezala se da neće ulaziti ni ukakvu saradnju sa SNS i njihovim satelitima. Idemo na to da budemo najjača opcija i da pobedimo. Kada je reč o drugim strankama, moguća je saradnja sa onima koji poštuju naše principe javnog trošenja novca građana, borbe protiv korupcije i parazitskog sistema, i koji nisu zloupotrebljavali javne resurse.

Ana Vuković

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nije lako menjati sistem, a vi gospodo to najavljujete. Mnogo je tu novca i moći uticajnih ljudi, a i veliki interes mocnih sila da Srbija tone sa bolescu zvanom PARTOKRATIJA. Zato vas Han nije pozvao, zato vas nema nigde u medijima, zato je akcenat botova na svaki mali text o vama. Jednoumlje i diktatura je bila i pre AV, samo sto je sada malo organizovanija. Sa vasim revolucionarnim stavom svima smetate, sto treba da vam bude podstrekt da budete jos uporniji.