VIDEO Здравство Изјава Скупштина

(Видео) Бранка Стаменковић: Да ли је министар Лончар научио нешто након епидемије морбила?

У дану када посланици у Скупштини упућују питања Влади и министрима, народна посланица ДЈБ Бранка Стаменковић питала је министра здравља Златибора Лончара да ли је научио нешто из епидемије морбила која полако пролази, а која је однела 15 људских живота.

– Епидемија морбила полако јењава, до сада је однела 15 живота. Хоће ли министар здравља након овог искуства коначно обратити пажњу на препоруке и савете Института Батут о унапређењу процеса имунизације? Узрок пада вакцинације је реорганизација рада предшколског и школског диспанзера којом се вакцинација препушта родитељима. Родитељи често немају времена да одведу децу на вакцинисање због посла,  а када их и одведу, добију информацију да вакцина нема. На ове узроке и проблеме Батут упозорава од 2011. године, објашњава Бранка Стаменковић.

Посланица Стаменковић је детаљно проучила извештаје, предлоге и препоруке Института “Др Милан Јовановић Батут” где су уредно упозоравали да до епидемије морбила може доћи.

– Институт Батут још од 2011. упозорава да је неопходно да се, приликом набавке вакцина за наредну генерацију, поручи 25% више да не би било несташица и епидемије. Министре Лончар, престаните да пребацујете кривицу на антивакцинални лоби, њихов утицај је мали, каже Стаменковић.

Упоредо са Батутом, на могуће проблеме и проналажење хитних решења, дуже од пет месеци упозорава у Народној скупштини и посланичка група Доста је било.

– О свим проблемима који су проузроковали епидемију морбила, упозоравам већ пет месеци када сам тражила да се организује јавно слушање. До данас то није урађено, завршава посланица Стаменковић.

 

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар