VIDEO Zdravstvo Izjava Skupština

(Video) Branka Stamenković: Da li je ministar Lončar naučio nešto nakon epidemije morbila?

U danu kada poslanici u Skupštini upućuju pitanja Vladi i ministrima, narodna poslanica DJB Branka Stamenković pitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li je naučio nešto iz epidemije morbila koja polako prolazi, a koja je odnela 15 ljudskih života.

– Epidemija morbila polako jenjava, do sada je odnela 15 života. Hoće li ministar zdravlja nakon ovog iskustva konačno obratiti pažnju na preporuke i savete Instituta Batut o unapređenju procesa imunizacije? Uzrok pada vakcinacije je reorganizacija rada predškolskog i školskog dispanzera kojom se vakcinacija prepušta roditeljima. Roditelji često nemaju vremena da odvedu decu na vakcinisanje zbog posla,  a kada ih i odvedu, dobiju informaciju da vakcina nema. Na ove uzroke i probleme Batut upozorava od 2011. godine, objašnjava Branka Stamenković.

Poslanica Stamenković je detaljno proučila izveštaje, predloge i preporuke Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” gde su uredno upozoravali da do epidemije morbila može doći.

– Institut Batut još od 2011. upozorava da je neophodno da se, prilikom nabavke vakcina za narednu generaciju, poruči 25% više da ne bi bilo nestašica i epidemije. Ministre Lončar, prestanite da prebacujete krivicu na antivakcinalni lobi, njihov uticaj je mali, kaže Stamenković.

Uporedo sa Batutom, na moguće probleme i pronalaženje hitnih rešenja, duže od pet meseci upozorava u Narodnoj skupštini i poslanička grupa Dosta je bilo.

– O svim problemima koji su prouzrokovali epidemiju morbila, upozoravam već pet meseci kada sam tražila da se organizuje javno slušanje. Do danas to nije urađeno, završava poslanica Stamenković.

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar