VIDEO Гостовање Одбрана Преносимо Скупштина

Ана Стевановић за ТВ Н1: Нестручни министар војске добија све већу моћ

Народна посланица Ана Стевановић гостујући на ТВ Н1 изјавила је да сет закона из области одбране, упркос хвалоспевима владајуће већине, садржи неке проблематичне делове о којима као да се није довољно размишљало.

– Постоје разне опасности са којима се могу сусрести наше мировне мисије. За време епидемије еболе у Либерији, наши мировњаци су били изложени опасности. Тако да се не може рећи да су мисије у којима учествују српски мировњаци потпуно безбедни, рекла је Стевановић.

Поменути законски предлог је још у децембру 2017. упућен у Скупштину по хитном поступку, а није донет ни скоро пет месеци касније. Због тога је изостала и јавна расправа што буди сумњу да власт покушава нешто да сакрије.

Војно образовање ће, по свему судећи, постати саставни део образовања. Посланица Стевановић је критиковала овај предлог закона јер се њиме проширују овлашћења министра, а смањују овлашћења Генералштаба.

– Војска је нешто што захтева стручност па самим тим и људе из струке на њеном челу. Министар Вулин нема никакве везе са војском, он је министар односно административни радник, а ту је где је и доноси одлуке. Проблематично је и то што новим законима добија све већа овлашћења, објашњава Ана Стевановић.

Све већа овлашћења добија и директор БИА Братислав Гашић који, попут Вулина, апсолутно није стручан да би био на тој позицији.

–  Постоји бојазан да измене закона о одбрани, о војсци и БИА могу да уруше степен демократије и систем безбедности. Нова законска решења су неупоредиво лошија. Осим лоших предлога, садашњи предлози су само корак назад у односу на досадашњу праксу, а то тврде и стручњаци из Београдског центра за безбедоносну политику, говорила је недавно Ана Стевановић у Скупштини.

Посланица Ана Стевановић у гостовању на ТВ Н1 говорила је и о пракси владајуће СНС где подносе велики број веома сличних амандмана и на тај начин “једу” све предвиђено време за расправу.

– То је један нов начин за ућуткавање опозиције која и постоји да би конструктивно критиковала предлоге закона. Није проблем што посланици владајуће већине подносе амандмане, иако то раде на своје предлоге закона, већ што су ти амандмани бесмислени, немају поенту, осим да потроше време и запуше уста опозицији у Скупштини, завршава Стевановић.