VIDEO Gostovanje Odbrana Prenosimo Skupština

Ana Stevanović za TV N1: Nestručni ministar vojske dobija sve veću moć

Narodna poslanica Ana Stevanović gostujući na TV N1 izjavila je da set zakona iz oblasti odbrane, uprkos hvalospevima vladajuće većine, sadrži neke problematične delove o kojima kao da se nije dovoljno razmišljalo.

– Postoje razne opasnosti sa kojima se mogu susresti naše mirovne misije. Za vreme epidemije ebole u Liberiji, naši mirovnjaci su bili izloženi opasnosti. Tako da se ne može reći da su misije u kojima učestvuju srpski mirovnjaci potpuno bezbedni, rekla je Stevanović.

Pomenuti zakonski predlog je još u decembru 2017. upućen u Skupštinu po hitnom postupku, a nije donet ni skoro pet meseci kasnije. Zbog toga je izostala i javna rasprava što budi sumnju da vlast pokušava nešto da sakrije.

Vojno obrazovanje će, po svemu sudeći, postati sastavni deo obrazovanja. Poslanica Stevanović je kritikovala ovaj predlog zakona jer se njime proširuju ovlašćenja ministra, a smanjuju ovlašćenja Generalštaba.

– Vojska je nešto što zahteva stručnost pa samim tim i ljude iz struke na njenom čelu. Ministar Vulin nema nikakve veze sa vojskom, on je ministar odnosno administrativni radnik, a tu je gde je i donosi odluke. Problematično je i to što novim zakonima dobija sve veća ovlašćenja, objašnjava Ana Stevanović.

Sve veća ovlašćenja dobija i direktor BIA Bratislav Gašić koji, poput Vulina, apsolutno nije stručan da bi bio na toj poziciji.

–  Postoji bojazan da izmene zakona o odbrani, o vojsci i BIA mogu da uruše stepen demokratije i sistem bezbednosti. Nova zakonska rešenja su neuporedivo lošija. Osim loših predloga, sadašnji predlozi su samo korak nazad u odnosu na dosadašnju praksu, a to tvrde i stručnjaci iz Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku, govorila je nedavno Ana Stevanović u Skupštini.

Poslanica Ana Stevanović u gostovanju na TV N1 govorila je i o praksi vladajuće SNS gde podnose veliki broj veoma sličnih amandmana i na taj način “jedu” sve predviđeno vreme za raspravu.

– To je jedan nov način za ućutkavanje opozicije koja i postoji da bi konstruktivno kritikovala predloge zakona. Nije problem što poslanici vladajuće većine podnose amandmane, iako to rade na svoje predloge zakona, već što su ti amandmani besmisleni, nemaju poentu, osim da potroše vreme i zapuše usta opoziciji u Skupštini, završava Stevanović.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar