VIDEO Изјава Приватизација

Дебата: Наставак пљачкашке приватизације

Пошто премијер не сме да изађе било коме на црту, а посебно Саши Радуловићу, јавност је потпуно ускраћена за јавне дебате. Овим текстом покушавамо да покажемо како би таква једна јавна дебата између премијера и Саше Радуловића изгледала, када би премијер имао храбрости да се појави.

Наставак пљачкашке приватизације

Вучић: Ми се боримо ту, ево у већ неколико фабрика за бруто домаћу производњу. Ми се боримо за раднике да остану радници, они су их оставили. Напустили. Не постоје та предузећа. То су све банкротирана предузећа. Ми исплаћујемо минималце за нешто што не ради, не постоји. Правимо штету држави свесно, намерно, да би смо покушали да пронађемо негде неког стратешког партнера. Ту нема слатког бизниса ни за кога од њих. Наравно, они ће да уцењују, сви партнери, државу Србију, да траже од државе што је могуће више да би направили некакав буиснисс цасе. И то једино странци могу. Да смо ми могли па нашли би 2005, 2010, 2012., па нису никад нашли! Ни једно то предузеће није решено.

Радуловић: Није тачно да ни једно предузеће не вреди ништа, рецимо „Вршачки виногради“ вреде много, има много таквих предузећа, оно што је проблем у свим тим предузећима је поново партијска, паразитска машинерија. На пример, кад сам хтео да отпустим директора ФАП-а, Александар Вучић то није дозволио. Кад сам хтео да отпустим директора РТБ Бора, Александар Вучић то није дозволио. Значи, где год смо покушали да уведемо ред, партијска машинерија је то спречавала.

Иначе, решења за та предузећа у реструктурирању су врло једноставна. Могли смо то да спроведемо још у јануару месецу. Да су тада прошли закони о приватизацији и стечају до сада би рашчистили и завршили реструктурирање свих тих фирми.

Свака од тих фирми има имовину чија је вредност мања од дугова. Оно што се ради у том случају свуда у свету, па мора и код нас је финансијско реструктурирање, где повериоци постају власници, фирма буде без дугова, након тога се добију обртна средства за пословни план који напишу и предузеће даље функционише и тада тражи инвеститора. Нико неће да уђе у хаос, у нешто где не знате шта вам је имовина, које су обавезе, значи таква предузећа није могуће приватизовати, односно, за такве приватизације вам долазе лупежи који вам преузму фирме и одна гледају како да извуку вредност из тих фирми, а не гледају како да их оживе.

Такође, код приватизације је потребно поделити имовину на целине тако да имамо делове имовине који се не користе за обављање делатности и имовину која је потребна за обављање делатности. На пример, Лука Београд је добар пример где, ако поделите лучку делатност од земљишта, које не служи за лучку делатност, и од објеката који се на њему налазе и приватизујете их посебно, онда добијете пуни ефекат за државу, ем добијете вредност землишта, стварну, на коме ће се градити станови, рецимо, и пословни простор, ем добијете компанију која ће да преузме лучку делатност. Кроз такав један механизам онда можете уређено да спроведете приватизацију.

Главни проблем су партије, које у тим фирмама држе своје кадрове и главни проблем су они који тајним уговорима то приватизују, и увек кроз неке адвокатске канцеларије, кроз неке своје консултантске фирме -као што је то био случај у „Вршачким виноградима“ – узимају рекет. Значи, ради се о наставку пљачкашке приватизације. Нови закони што су прошли скупштину ништа неће променити јер су само наставак онога што смо радили до сада и истина је да нас је до ове ситуације довео ДС, односно Борис Тадић и претходна, односно не претходна него влада пре претходне владе, који су се неодговорно понашали. Међутим, Александар Вучић наставља то исто, само му је реторика другачија, и пренемаже се и говори о тобоже томе како је забринут за раднике а у ствари не ради ништа да се све ове ствари због којих смо и дошли у стање у коме смо, промене.

Тајни уговор за ФАП

Вучић: Са ФАП-ом смо потписали меморандум о разумевању. Наравно, видели сте измишљене вести које не могу више да коментаришем.

Водитељка: Не, само знам кад је потписиван меморандум да је било прецизирано биће уговор у августу.

Вучић: Тако је! Они долазе за 4 – 5 дана у Београд, цела екипа Сесуа, то је једна моћна финска компанија која извози оне камионе за дрво за Русију пре свега и мислим да им је тек сада идеална прилика да дођу у Србију и да они то одлично разумеју. Реч је о изванредно озбиљном човеку о изванредно озбиљној компанији.

Радуловић: У односу на ФАП ради се о једној малој финској компанији. И невероватно је да на овакав начин разговарамо о таквом једном дилу. Значи, ради се поново о тајном уговору, уз који ће ичи разни подстицаји, који, кад погледате све то скупа, практично испашће да поклањамо компанију страним инвеститорима. Па кад би на такав начин, транспарентно, објавили јавни позив и казали: „Поклањамо ово инвеститорима!“, па јавило би се јако много људи. Због чега потписујемо овакав тајни уговор? Значи, константно радимо једно те исто, по једној те истој матрици, увек добијамо лоше резултате и тобоже се вадимо на то како нико неће. Па наравно да неће нико ако имате хаос. Морате да рашчистите хаос и да завршите реструктурирање. Понављам, да смо то урадили у јануару месецу, као што је предлагало Министарство привреде, до сада би све те компаније биле на здравим ногама и тражиле би инвеститора, транспарентним, јавним поступцима, без субвенција.

 

Погледајте цео видео:

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар